Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přikrmování ptáků v zimě má svá pravidla. Zjistěte, kdo k vám létá

Sýkory koňadry, sýkory modřinky, oba druhy vrabců, kosi černí a hrdličky zahradní jsou nejčastějšími návštěvníky krmítek. Vyplývá to z tradičního zimního sčítání ptáků, které každoročně pořádá Česká ornitologická společnost (ČOS) a zapojuje se široká veřejnost.

Připravit se na další sčítání, které se uskuteční 5. – 7. ledna 2024, můžete už nyní. Připravením správných krmítek, a především vhodným způsobem přikrmování ptáků. S přikrmováním ornitologové doporučují začít, když teploty klesnou k bodu mrazu.

Krmítko umisťujeme na klidné a dobře přehledné místo, nejlépe ve stínu a daleko od skleněných ploch – pokud to nelze, je potřeba skla správně zabezpečit před nárazy ptáků. Také dbáme na pravidelné čištění a odstraňování trusu a zbytků potravy. V krmítku můžeme ptákům nabídnout slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Strakapoudy, brhlíky a sýkory potěší tuková směs umístěná do vhodného držáku,“ říká Dita Hořáková z ČOS. 

Je ale třeba myslet na to, že umístěním krmítka na sebe bereme zodpovědnost a ptákům můžeme v případě nesprávného krmení paradoxně ublížit.

Ptáci jsou tu v těsném kontaktu a snadněji se mezi nimi šíří případné choroby jako je například trichomonóza, přezdívaná krmítková choroba. Pokud pořizujeme nové krmítko, raději zvolíme několik menších než jedno veliké. Také dbáme na to, aby šlo snadno rozebrat a vyčistit a mělo stříšku či zásobník jako ochranu před vlhkostí. Vhodné krmítko brání míchání trusu, slin a zbytků. Pokud to naše krmítko nesplňuje, o to důležitější je pravidelné čištění,“ upozorňuje Hořáková.

A jaké druhy k vám létají? To můžete zjistit v rámci Ptačí hodinky – sčítání ptáků. S čím dál teplejšími zimami v Česku, kromě tradičních druhů, zimují i ptáci, kteří dříve odlétali na zimoviště do Středomoří.

V období od 5. do 7. ledna si vybereme takové místo, na kterém rádi strávíme hodinu pozorováním ptáků. Po dobu sčítání zůstáváme na vybraném místě – nesčítáme na procházce, abychom nezkreslili výsledky. Během této hodiny si zaznamenáváme vždy nejvyšší počet současně pozorovaných jedinců každého druhu,” říká Eliška Konopáčová, koordinátorka Ptačí hodinky z ČSO.

Čím pestřejší prostředí ptákům nabídneme, tím více druhů můžeme pozorovat. „Krmítko je pouze jednou z možností, jak udělat okolí atraktivní pro ptáky. Pokud na stromě nebo pod ním necháte pár jablek, uděláte radost kosům a drozdům kvíčalám. Na semena bodláků, pcháčů a nezastřižených trvalek zase létají stehlíci a další pěnkavovití ptáci. Jeřabiny, šípky, hložinky, ptačí zob i plody břečťanu, přísavníku a brslenu, to je pochoutka pro mnoho druhů ptáků. Nažky jasanů a javorů si oblíbili hýli obecní a na žaludy rády chodí sojky. Vlašské ořechy jsou pak lákadlem pro strakapoudy či sýkory,” dodává Hořáková.

Materiály k určování druhů ptáků najdete na webu Ptačí hodinka.   

Ohodnoť článek

Foto ČOS

Štítky přikrmování, ptáci, rady, Ptačí hodinka, ČR, ornitologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přikrmování ptáků v zimě má svá pravidla. Zjistěte, kdo k vám létá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.