Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fanatičtí Sudeťáci s pochodněmi v rukou se valili k šumavské Bučině. Na druhé straně železného opony se chystali k boji pohraničníci

Že to bylo hodně divoké na hranicích s Německem v době železné opony zejména na české straně Šumavy, to je známá věc. Ale že to byla někdy pořádná divočina i v Německu, o tom už se tak často nemluví. Mimořádně dramatickou událost zažehlo například v říjnu 1969 setkání členů Sudetoněmeckého landsmannschaftu. Alkoholem rozvášněný dav Sudeťáků pak vyrazil s pochodněmi v rukou směrem k přechodu u Bučiny, kde se narychlo šikovali českoslovenští pohraničníci vyzbrojeni kulomety a granáty. Schylovalo se k mezinárodnímu ozbrojenému konfliktu.

Vyhlášení mimořádného bojového poplachu u pohraničníků na československé straně hranice bylo reakcí na to, co se předtím odehrálo v bavorské obci Mauth. Ta je vzdálena asi sedm kilometrů od dnešního znáámého šumavského hraničního přechodu Bučina. V obci se konal sraz poválečných vyhnanců odsunutých z české strany Šumavy. Tématem byla vzpomínka na mnichovskou dohodu, ale i na poválečný odsun Němců. Sudeťáci se dostali do ráže po několika půllitrech bavorského piva a rozhodli se pro pomstu za poválečný odsun.

Více než stohlavý dav se pod vedením vedoucího mauthské organizace landsmannschaftu vydal s pochodněmi v rukou přes obec Finsterau a osadu Zwölfhäuser ke státní hranici u Bučiny, opevněné železnou oponou. Němečtí vyhnanci se rozhodli, že na české straně zapálí překládku dřeva. Tím by však mohli ohrozit celý pohraniční les. Dav členů landsmannschaftu se noční tmou vinul po silnici jako dlouhý světelný had. Českoslovenští pohraničníci jej vyděšeně sledovali z úkrytu od bývalé Pešlovy chaty na Bučině. Měli odsud výhled nejen na hranici se závorou, ale i hluboko do bavorského vnitrozemí.

Tento text vznikl ve spolupráci s knižním vydavatelstvím Starý most, který vydal publikaci 100 zajímavostí ze staré Šumavy IV. Najdete v ní celou řadu dalších informací. 

Krátce předtím po vyhlášení stavu bojové pohotovosti roty nafasovali pohraničníci ostrou munici. Podle vzpomínek jednoho z pohraničníků velitel roty nařídil, aby předstoupili všichni kulometčíci a jejich nabíječi. Desítka kulometčíků a nabíječů okamžitě odevzdala samopaly a všichni nafasovali kulomety. Výkonný praporčík s několika pohraničníky přinesl ke každému kulometu dvě velké a jednu malou schránku s ostrými náboji. Každý tak měl celkem 550 ostrých nábojů.

V další bedně byly ostré granáty. Ty byly uloženy ve vozidle velitele roty a použít se měly jen v případě krajní nouze! Nikdo vlastně nevěděl, co se děje. Pak následoval odjezd dvou plně obsazených gazů směr Bučina.

Na německé straně hranice se mezitím snažila situaci vyřešit bavorská pohraniční policie. Její členové se pokusili rozvášněný dav zastavit u osady Zwölfhäuser. Přesila je však hravě přemohla a lidský dav s pochodněmi v rukou se valil dál k hranici. Policejní orgány z okresního města Freyung požádaly o pomoc armádu. Z města vyrazila tři vozidla Bundeswehru a k nim se cestou přidalo jedno vozidlo motostřelecké divize americké armády z Deggendorfu. Společně se jim pak dav podařilo zastavit pouhý kilometr od státní hranice a zažehnali tak mezinárodní konflikt.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Wikimedia Commons

Štítky Sudeťáci, chtěli zapálit hranici, Bučina, pohraniční stráž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniel Frignani

Já se těm Bavorákům nedivím. Když se ožerou, jsou to stejní siláci jako Češi, nebo Rusové, nebo...

Pátek, 8. prosince 2023, 16:28Odpovědět

Libor Burian

Mafie dělá co může aby se nám tady nedařilo dobře, kecy o dohoněni to se plácají smíchy. Potřebuji naše doktory, sestry , utírat jim p od narození až do rakve.

Pátek, 8. prosince 2023, 17:12Odpovědět

Libor Burian

Podle nadpisu železného opona. Mužik s pseudonymem železný se vrátil poté co vyšly Cibulkovy seznamy agentů StB. S komplicem založil ,naukovou' televizi Nova za kterou jsme po tom co si ji od něj odklonil a odtáhl zaplatili kolik ? Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, více píšu ve vláknech diskusí.

Pondělí, 4. prosince 2023, 14:26Odpovědět

Karel Poláček

Tenhle projev touhy po usmíření - jak oni říkají Versöhnung - byl sice zastaven kousek od hranice, není ale pochyb, že ještě dnes se v leckteré německé resp. bavorské hlavě rodí nápady na návrat se zbraní v ruce. A to nás sv. Havel pořád přesvědčoval, že to jsou naši kamarádi, kteří myslí na naše dobro a na všechnu tu starou pangermánskou duševní veteš zapomněli. Také pan premiér a další politici se přihlášením k Panevropě a projevem přátelství k Posseltovi a jeho prostřednictvím k SdL ukázali jako roduvěrní Češi, kteří myslí jen na prospěch české vlasti. Skoro by od nich člověk čekal, že také budou provolávat to heslo Nic než národ. Ano. Ale který?

Pondělí, 4. prosince 2023, 09:13Odpovědět

Libor Burian

S presidentčíkem pávkem seděli v centrále nato, už víme naco. Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí...

Pondělí, 4. prosince 2023, 14:19Odpovědět

Martin Vaněk

No vidíte... Stačilo pár let, a nacisté se dostali až do nejvyšších pater českého státu, kde jejich zájmy hájí SPOLUpachatelé, speciálně LOW 0,09 s nejvyšším sudeťákem Knížetem Ignorem, který díky "přátelství" s vlastizrádcem havlem dostal za odměnu zpět zabavené majetky na základě benešových dekretů, a p-rezidentem PePou, který nacistické rodině z Lichtenšteinska dokonce veřejně nabízí náš majetek...

Pondělí, 4. prosince 2023, 00:09Odpovědět

Petr Bubenicek

Škoda že je zastavili na Bavorské straně, pohraničníci jim mohli vyprasit kožich, kulomety jsme měli špičkové a velmi přesné.

Neděle, 3. prosince 2023, 10:24Odpovědět

Václav Štros

Vole!

Neděle, 3. prosince 2023, 15:54Odpovědět

Libor Burian

Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu,chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Jako to udělali v Islandu, vyhnali ty šmejdy a jsou v desítce nejbohatších zemí. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War !

Pátek, 8. prosince 2023, 17:15Odpovědět

Karel Poláček

Jen pštros, ať už s jakkoli pozměněným pravopisem, strká hlavu do písku. Jen tím se liší od vola.

Pondělí, 4. prosince 2023, 09:15Odpovědět

Fanatičtí Sudeťáci s pochodněmi v rukou se valili k šumavské Bučině. Na druhé straně železného opony se chystali k boji pohraničníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.