Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Starý most zavede čtenáře do divokých i veselých devadesátek v Plzni a ukáže pravý šumavský urbex

Pamatujete si, co všechno se odehrálo v 90. letech v Plzni a jak to tehdy ve městě vypadalo? Máte rádi zaniklé obce, baví vás prolézat a objevovat torza zbořených domů, dávných továren a rádi se touláte po Šumavě? Tak právě pro vás jsou dva nové knižní tituly plzeňského vydavatelství Starý most, se kterým na tvorbě celé řady článků spolupracuje i redakce Plzeňské Drbny. První publikace má název Plzeňské devadesátky. Druhá se jmenuje Toulání ztracenou Šumavou.

„Kniha Plzeňské devadesátky zachycuje přelomové období v historii Plzně. Připomíná první aukce, nové možnosti podnikání, osudy největších podniků i třeba velké zvýšení kriminality. Město se začalo rychle měnit – otlučené fasády zmizely a domy se začaly vybarvovat. Plzeň díky blízkosti bavorské hranice měla poněkud jiné podmínky ke změnám než některá jiná velká města. Kniha vychází z tehdejšího tisku a je doplněna velkým množstvím dobových fotografií,“ říká Petr Mazný z nakladatelství Starý Most.

Krátké texty jsou řazeny chronologicky po jednotlivých letech celých devadesátek. Nechybí tam nejznámější kriminální případy, jako například slavná dvojnásobná vražda v serpentinách u věznice na Borech, za kterou byl odsouzen Jiří Kajínek. U textu jsou i dva policejní portréty podezřelého pachatele, sestavené na základě výpovědi svědků. A jeho podobu docela dobře vystihují. Zasmějete tomu, jak legračně tehdy vypadalo vybavení prvních fitness v Plzni. A dozvíte se, kdy poprvé začala městská policie nasazovat autům botičky. Při listování knihou každého určitě napadne, jak nehezká, šedivá a oprýskaná byla Plzeň ještě na konci minulého století a jak moc se město do dnešních dnů změnilo a zkrásnělo.

Toulání s Peckou je vždycky pecka

Na dobrodružné Toulání ztracenou Šumavou zve profesionální a velmi populární průvodce Josef Pecka. Jedná se už o jeho v pořadí čtvrtou publikaci, ve které přináší skvěle naplánované a popsané výlety a trasy na nejzajímavější místa na Šumavě a v Pošumaví. Několika jeho výlety se letos inspirovala i redakce Plzeňské Drby, která je pak dál díky vlastním poznatkům zprostředkovala i čtenářům.

Tentokrát se průvodce Pecka zaměřil na zaniklé šumavské obce a je to opravdu pecka. Těšit se mohou nejen turisté, ale i milovníci urbexu. Také redakce Plzeňské Drbny se už nemůže dočkat jara, aby mohla vyrazit do terénu objevovat místa, která autor popisuje. Vedle opravdu bohaté obrazové a textové části obsahuje publikace i přesnou mapku výletu, délku trasy i podrobný popis z výchozího místa až do cíle. Stáhnout si lze z QR kódů do mobilu celou trasu do aplikace Mapy.cz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Starý most, nakladatelství, nové knihy, Plzeňské devadesátky, Toulání ztracenou Šumavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starý most zavede čtenáře do divokých i veselých devadesátek v Plzni a ukáže pravý šumavský urbex  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.