Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Už je to definitivní. Teplo v Plzni zdraží o 28 procent. Průměrná domácnost si připlatí měsíčně o 268 korun více

Cena za teplo se v Plzni od ledna příštího roku zvýší oproti letošnímu roku o 28,3 procenta. Původně avizované zdražení teď odsouhlasila valná hromada společnosti Plzeňská teplárenská. Pro průměrnou domácnost to znamená, že od ledna příštího roku zaplatí za teplo měsíčně o 268 korun více, než doposud. Teplárna obhajuje zvýšení ceny tepla investicemi do zařízení na dekarbonizaci, aby se ukončilo spalování uhlí v kotlích.

Původně představenstvo Plzeňské teplárenské navrhlo zvýšení ceny o 40 procent, což by znamenalo zdražení o 400 korun. Zastupitelstvo Plzně ale odsouhlasilo zdražení jen o 28,3 procenta. Akcionáři se tedy dohodli na nižším procentuálním nárůstu ceny tepla. Průměrné navýšení ceny tepla nyní představuje částku 161,30 Kč/GJ. I tak cena tepla v Plzni zůstává, z dosud veřejně oznámených cen krajských měst, nejnižší v rámci České republiky.

„Vláda letos zrušila v rámci konsolidačního balíčku podporu zákazníkům tepláren ve výši 17 miliard Kč, nebyla dokonce ani vypsána podpora kombinované výroby tepla a elektřiny a svou roli hraje i zvyšování ceny emisních povolenek CO2. Aby mohla teplárna přestat spalovat uhlí, musí do roku 2030 v rámci projektu dekarbonizace velmi intenzivně investovat do obměny klíčových zařízení v řádu několika miliard korun,“ zmínil důvody navýšení ceny tepla generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek.

„Loni Plzeňská teplárenská zvýšila cenu tepla o 4,8 procenta ve snaze ochránit obyvatele Plzně před velkým zdražováním, ke kterému přistoupila většina ostatních tepláren v ČR. V roce 2023 nejsou v ČR výjimkou ceny tepla vyšší než 1200 Kč/GJ, zatímco v Plzni průměrná cena tepla činí cca 600 Kč/GJ a je tak dlouhodobě nejnižší v rámci ČR. Toto ovšem také znamená ztrátu, kterou společnost Plzeňská teplárenská na komoditě teplo dosud generuje,“ uvedla mluvčí společnosti Petra Siegerová.

Plzeňskou teplárenskou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má společnost EPH miliardáře Daniela Křetínského. Teplárna dodává teplo do více jak 55 tisíc plzeňských domácností, což představuje přibližně 112 tisíc obyvatel města z celkového počtu 180 tisíc obyvatel Plzně. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, zdražení tepla, jednání zastupitelstva, valná hromada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už je to definitivní. Teplo v Plzni zdraží o 28 procent. Průměrná domácnost si připlatí měsíčně o 268 korun více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.