Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zájem o pěstounství se v Plzeňském kraji poslední dva roky mírně zvyšuje

Zájem o pěstounství se v Plzeňském kraji poslední dva roky mírně zvyšuje. Podpořila ho také krajská kampaň, celorepubliková je zatím roztříštěná. Kraj letos spustil jednotný vizuál propagace pěstounské péče a speciální portál pro rodiny, organizuje čtyřikrát do roka setkávání pěstounských rodin. Při vyhlášení čtvrtého ročníku soutěže "V pěstounské rodině je fajn" to řekl vedoucí krajského oddělení sociálních věcí Roman Mašek. V náhradních více než 600 pěstounských rodinách v kraji je dnes asi 800 dětí. Některé, třeba manželé Štěpánovi ze Sušice, kteří vychovali tři své děti, si vzali tři děti z dětského domova.

„U krátkodobých pěstounů se můžeme srovnat s ostatním stejně velkými kraji. Na Moravě jich je mnohem víc. Je tam větší altruizmus. Ale také to tam brali víc jako zaměstnání," řekla krajská psycholožka Božena Horníková. V kraji je 50 pěstounů na přechodnou dobu maximálně rok, z nich je téměř 30 aktivních, podle Maška by jich kraj uvítal dalších 20 až 30. Starají o děti, které se dostaly do krizové situace, kraj buď pomáhá návratu dítěte do biologické rodiny, nebo hledá dlouhodobé pěstouny či adoptivní rodiče.

Dlouhodobých pěstounů je v kraji asi 600, podle Maška by jich byly třeba další desítky. Dělí se do tří kategorií - asi třetina je tzv. zprostředkovaných, tedy těch, kteří absolvovali odbornou průpravu an pěstounství. Druhou skupinu tvoří příbuzenští pěstouni. „Pomáhá rodina, aby dítě nešlo do ústavu nebo k cizím lidem," řekla Horníková. Třetí jsou dlouhodobí tzv. nezprostředkovaní pěstouni. „Například navštíví dětský domov, dítě si berou na víkend a navážou dobrý vztah. Rozhoduje opět soud, jestli je to na tři roky nebo do jeho 18 let," uvedla. Podle Horníkové se kraji hlásí od 60 do 90 žadatelů ročně, na dítě čekají maximálně půl roku.

Najít pěstouny je celorepublikový problém. „Současná nálada ve společnosti směřuje k tomu, že děti do tří let už nebude možné umísťovat do ústavní péče. Platit by to mělo zřejmě od ledna 2025, výjimkou budou děti s vážným tělesným postižením," uvedl náměstek hejtmana Martin Záhoř (ANO). V kraji jsou dvě zařízení, která pečují o děti do tří let - Trnová a Plzeň.

„Krátkodobá pěstounská péče by převážně měla do budoucna kompletně nahradit takzvané Klokánky, Robinsony ... V té dlouhodobé navazují na rodinný život," řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti), který byl dříve s bývalou manželkou pěstounem z důvodu úmrtí v rodině.

Absolutní vítězkou soutěže V pěstounské rodině je fajn, kde pěstounské děti předkládaly své kresby nebo videa, byla desetiletá Kristýnka. „Máme jí sedm let, vzali jsme si ji, když jí byly tři a tři čtvrtě roku. Je to náročné, ale tím, že je syn (biologický) postižený a jsem s ním doma, tak mám na holčičku hodně času. Má náročnou povahu, je taková výbušná, ale jinak je to super, když chce, tak pomáhá i s Ondrou (14letým)," uvedla matka Markéta Kocurová. Krajská pomoc pěstounům je podle ní dostatečná, s problémy kraj vždy pomůže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky pěstounská péče, náhradní rodina, adopce, pěstounství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Aby ne..., pěstounský byznys je oblíbený především mezi asociály, kteří se starají o své příbuzné, a často bydlí i na stejném patře... :-D

Neděle, 19. listopadu 2023, 16:55Odpovědět

Zájem o pěstounství se v Plzeňském kraji poslední dva roky mírně zvyšuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.