Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Šumavské lyžařské areály v Plzeňském kraji většinou letos nebudou zdražovat skipasy

Zdražovat letos většinou nebudou skipasy šumavské lyžařské areály ležící na území Plzeňského kraje. Provozovatelé tak chtějí přilákat více návštěvníků, zejména rodin s dětmi. 

Největší lyžařské středisko západočeské Šumavy Ski&Bike Špičák na Železnorudsku ponechá ceny jako v loňské zimní sezoně. "Skipasy nezdražíme, i přestože jsme dokončili investice skoro za 100 milionů," uvedl ředitel Vladimír Kasík. Areál chce zahájit sezonu ve chvíli, kdy to umožní počasí, většinou otvírá už od začátku prosince do Vánoc. "Uvidíme, kolik na startu zimy napadne sněhu, případně jestli budeme moci při mrazech spustit i technické zasněžování," řekl. Za dobrých podmínek dokáže uměle zasněžit sjezdovku z vrcholu Špičáku k lanovce do čtyř dnů.

Ski&Bike Špičák zahájil tento pátek on-line prodej sezonních skipasů. Při jejich prvním nákupu nabízí pětiprocentní slevu a během pěti let při opakovaném nákupu zlevní až o pětinu. Další novinky zveřejní středisko 1. prosince.

Druhý největší areál Nad nádražím - Belveder bude zvyšovat ceny skipasů o pět až deset procent. "Je to nutné kvůli inflaci, kvůli cenám energie, pohonných hmot, v podstatě kvůli všemu," řekl Ladislav Zísler, jehož firma areál provozuje. Opět investovala do techniky zasněžování, aby bylo rychlejší a efektivnější. "Abychom mohli optimálně využít teploty," řekl Zísler. Doufá, že zimní sezona bude lepší než letní, která byla hodně špatná, areál pořádá v létě na svazích aktivity pro rodiny s dětmi do 12 let.

Svahy Nad nádražím jsou spíše pro rodiny s dětmi, na druhé straně kopce na Belvederu jsou i obtížnější červené sjezdovky. "Nad Nádražím by se děti i dospělí měli naučit lyžovat a na Belvederu si pak zalyžují," dodal Zísler. Nad nádražím - Belveder má už několik let stejný odbavovací systém se Ski&Bike Špičák. "Lidé tak mohou lyžovat u nás nebo u nich a my si to mezi sebou zúčtováváme. A mohou přejet skibusem ze Špičáku k nám nebo obráceně," řekl. Pokud by podle Zíslera podobně investovaly také ostatní areály nebo Plzeňský kraj, který o společný pas usiloval, mohlo by se všude v západočeské části Šumavy jezdit na jednu permanentku.

Ski areál Nýrsko na Klatovsku podle provozovatele Milan Koryťáka nebude na zimní sezonu zdražovat jízdné na vlecích. Letos koupil novou rolbu na úpravu sjezdovek, které tak budou výrazně kvalitnější. "Když nebude mít počasí velké výkyvy, tak očekávám, že náš areál přiláká více klientely. Rodin by mělo přijet více, protože se nebude zdražovat," řekl. Kvůli nedostatečné kapacitě elektrické energie na kopci musí areál zasněžovat svahy kombinací agregátů na elektrický a dieselový pohon.

Ski areál Kašperské Hory rozhodne o cenách vleků začátkem prosince. Letos neinvestoval. "Loňský ani předloňský roky nebyly bůhvíjaké a předpředloňský (covidový) už vůbec ne. Takže není peněz nazbyt," řekl Lukáš Pokorný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky skipasy, ceny skipasů, lyžařské areály, šumavské areály, Špičák, Belveder, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavské lyžařské areály v Plzeňském kraji většinou letos nebudou zdražovat skipasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.