Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Had za dveřmi rodinného domu vyděsil jeho majitele. Plaz tam hledal vhodný úkryt, kde by přečkal zimu

Neznámý had schovaný za obložením u vstupních dveří do domu vyděsil jeho obyvatele v obci Hromnice na severním Plzeňsku. Když zjistili, že mají v objektu nezvaného zvířecího hosta, okamžitě vytočili číslo plzeňské záchranné stanice a požádali odborníky o pomoc. Had si uvnitř domu evidentně hledal teplejší úkryt, kde by mohl přečkat nadcházející zimu.

„V tuto dobu had schovaný u vstupních dveří, čekající na to, až někdo otevře, aby vlezl dovnitř do domu a schoval se za obložení? K tomu musel překonat pět schodů, tak aby se ke dveřím vůbec dostal a dva starší psi na zahradě? To je přece nesmysl, to by had zvenku nedal,“ nevěřícně kroutil hlavou nad schopnostmi plaza šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Stejně překvapen byl o dva později, kdy mu majitelé domu volali, že se jim podařilo hada v chodbě odchytit. „Plný očekávání jsem proto hned odjel na místo. Už při příjezdu nám bylo s kolegou jasné, že had zimující na chodbě domu za dřevěným obložením zas až tak nereálná věc opravdu nebyla. Starší rodinný dům je totiž vsazený v jižním kamenitém svahu, kde musí žít ne jedna užovka, ale desítky dalších plazů. Kamenitá zahrada, předzahrádky i terasy jsou výhradně z přírodních kamenů, nechybí přírodní kamenopád a místa připomínající spíše obří terárium anebo kamenité terasy řeckých vinic,“ popsal Makoň okolí domu.

Z hada se nakonec vyklubala značně oprsklá užovka hladká. Pracovníci záchranné stanice ji transportovali na jiné a pro ni bezpečnější místo. To se nachází kousek od Bukovce, kde je prosluněný kamenitý svah bývalé železniční tratě na Prahu. Tam potom hada vypustili k přirozenému zazimování.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky had v domě, had hledal úkryt, užovka, odchyt užovky, užovka hladká, záchranná stanice živočichů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Had za dveřmi rodinného domu vyděsil jeho majitele. Plaz tam hledal vhodný úkryt, kde by přečkal zimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.