Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Teplárna obhajuje návrh na razantní zdražení tepla miliardovými investicemi do zařízení na dekarbonizaci

Společnost Plzeňská teplárenská obhajuje svůj návrh na razantní zvýšení ceny tepla v Plzni od ledna příštího roku investicemi do zařízení na dekarbonizaci, aby teplárna mohla přestat spalovat uhlí. Pro průměrnou domácnost by navrhované zdražení znamenalo, že bude měsíčně platit asi o 400 korun víc než dosud. O návrhu na zdražení se zcela jistě bude bouřlivě diskutovat na jednání plzeňského městského zastupitelstva, které se uskuteční 2. listopadu.

Návrh navýšení ceny tepla o 240 Kč/GJ předložilo na svém zasedání minulý týden představenstvo Plzeňské teplárenské, které při svém rozhodování vycházelo z předložené kalkulace ceny tepla a ze skutečnosti, že komoditu teplo není možné mít dlouhodobě ve ztrátě. Konečné slovo však bude mít valná hromada společnosti, která se má uskutečnit 28. listopadu. Samotné představenstvo společnosti může schvalovat zdražení jen do pěti procent. Vedení města ale plánované zdražení striktně odmítá. Plzeňskou teplárenskou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má EPH miliardáře Daniela Křetínského.

„Vláda letos zrušila v rámci konsolidačního balíčku podporu zákazníkům tepláren ve výši 17 miliard Kč, nebyla dokonce ani vypsána podpora kombinované výroby tepla a elektřiny a svou roli hraje i zvyšování ceny emisních povolenek CO2,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek další důvody, které k návrhu na zvýšení ceny tepla představenstvo vedly.

„Aby mohla teplárna přestat spalovat uhlí, musí do roku 2030 v rámci projektu dekarbonizace velmi intenzivně investovat do obměny klíčových zařízení v řádu několika miliard korun. To se neobejde bez bankovních úvěrů a společnost tedy musí být i pro financující banky důvěryhodná – banky by určitě nefinancovaly ztrátový projekt,“ doplnil pohled vedení společnosti Václav Pašek.

„Se zdražením tepla o 40 procent nemohu souhlasit. Zástupcům teplárny jsem řekl, že je to pro mě nepřijatelné. Udělám maximum pro to, abychom takové navýšení stlačili co nejvíc dolů. Plzeň musí mít dál nejlevnější teplo v ČR,“ reagoval na sociálních sítích primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle něj bude vedení města v této souvislosti jednat s teplárnou i s druhým akcionářem také o investicích a dividendě.

Snahy o zdražení tepla v Plzni až o 60 procent byly už loni. Tehdy se ale plzeňské teplárně podařilo teplo zdražit o 4,8 procenta a ochránit obyvatele Plzně před velkým zdražováním, ke kterému přistoupila většina ostatních tepláren v ČR. V roce 2023 nejsou v ČR výjimkou ceny tepla vyšší než 1.200 Kč/GJ, zatímco v Plzni průměrná cena tepla činí cca 600 Kč/GJ a je tak dlouhodobě nejnižší v rámci ČR.

Plzeňská teplárenská dodává teplo do více jak 54 tisíc plzeňských domácností, což představuje přibližně 163 tisíc obyvatel města z celkového počtu 180 tisíc obyvatel Plzně. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem.

Znamená pro vás zdražení tepla v průměru o 400 Kč na domácnost velké finanční zatížení?

Celkem hlasovalo895 čtenářů

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, zdražení tepla, jednání zastupitelstva, dekarbonizace, spalování uhlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Jak jen je to dávno, co jsme od Plzeňské teplárenské slyšeli, že zdražovat nebudou. Asi už málo zbývá na honoráře a podíly na zisku pro činovníky a představitele společnosti, tak je třeba podojit toho človíčka na konci řady, tedy poplatníka, ten to všechno zdražování může zaplatit. Na co nemají funkcionáři společnosti se statisícovými příjmy, to obyčejný daňový poplatník a odběratel tepla snadno zaplatí. Tohle je ten pokrok, který nám slibovali poté, co nás zbavili vykořisťování ze strany předcházejícího režimu. Obyčejného člověka může utěšit jen to, že do hrobu si to s sebou nikdo nevezme, neboť rubáš kapsy nemá. A smrtelní jsme všichni. Jen někdo umře na vysoký tlak, někdo zase sem tam spadne s vrtulníkem.

Pátek, 27. října 2023, 10:30Odpovědět

Martin Vaněk

Místo do "dekarbonizace" by měli investovat do "dedebilizace", zvláště ve vedení státu bylo už včera pozdě... Ale u podobných hybridních společností, které se se svými soukromími vlastníky pasou na občanech, a snaží se je vyždímat /viz ČEZ/ jde zase jen o peníze: tunelovat, tunelovat, tunelovat.

Čtvrtek, 26. října 2023, 13:23Odpovědět

Teplárna obhajuje návrh na razantní zdražení tepla miliardovými investicemi do zařízení na dekarbonizaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.