Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vláda vyhlásila nouzový stav. Zakazují se akce nad třicet osob i návštěvy restaurací ve večerních hodinách

, aktualizováno 12. března 2020, 15:00

Vláda dnes vyhlásila na třicet dní nouzový stav a tím zesílila bezpečnostní opatření proti nákaze koronavirem. Jedním z opatření je zákaz divadelních, hudebních, kulturních, sportovních, filmových, náboženských, tanečních, uměleckých i spolkových akcí s účastí vyšší než třicet osob. Zakazují se také shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, veletrhy a to jak veřejné tak soukromé rovněž s účastí vyšší jak třicet osob. Zákaz platí od zítřejší 6:00. Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, veřejné moci a soudů.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situacích, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.

Od zítřejšího dne je rovněž zakázáno navštěvovat stravovací zařízení. Zákaz platí až do odvolání každý den mezi 20:00 do 6:00.

Vláda rovněž od zítra zakázala navštěvování sportovišť, posiloven, koupališť, solárií, wellness služeb a zábavních zařízení.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes rozhodl kvůli koronaviru o znovuzavedení kontrol na německých a rakouských hranicích. Od půlnoci z pátka na sobotu bude zakázáno přecházet hranice jinde než na 11 hraničních přechodech.

Vláda také zakázala vstup do země občanům z rizikových lokalit. Za ty jsou považovány Itálie, Rakousko, Německo, Čína, Írán a Jižní Korea

V Česku bylo dosud potvrzeno 96 nakažených, stovky dalších lidí jsou v karanténě, včetně dvou senátorů. Více než třetina českých průmyslových firem kvůli šířící se nákaze podle Svazu průmyslu a dopravy pociťuje potíže, v propadu pokračují i akcie na pražské burze a koruna oslabila na úroveň, kde byla naposledy v červenci 2018.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky vláda, koronavirus, omezení, Plzeň, nouzový stav, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Hamáček, ČSSD, Burza cenných papírů Praha, Svaz průmyslu a dopravy, Itálie, Německo, Čína, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda vyhlásila nouzový stav. Zakazují se akce nad třicet osob i návštěvy restaurací ve večerních hodinách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.