Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Také Plzeňané už mohou díky speciální aplikaci bojovat proti plýtvání jídlem, aby zbytečně nekončilo v koši

Také do Plzně už vstoupila česká platforma Nesnězeno, bojující proti plýtvání jídlem. Její uživatelé mohou od poloviny října zachraňovat balíčky jídla, které by jinak skončily v koši, s minimálně padesátiprocentní slevou oproti původní hodnotě. K aplikaci, která již zachránila přes 300 000 porcí jídla, se mohou přidat i restaurace, kavárny či pekárny, kterým na konci dne zbývá jídlo, jež vyhazují.

Podle průzkumu skončí ročně v zemích EU v koši jídlo v hodnotě 143 miliard Eur. Česká rodina o dvou dospělých a dvou dětech ročně vyhodí potraviny v hodnotě 14 076 Kč. S ohlédnutím na podobné statistiky vznikl v roce 2018 projekt Nesnězeno, původně pouze jako facebooká stránka. Později v roce 2019 byla spuštěna mobilní aplikace, která má za cíl omezit plýtvání jídlem v restauracích, supermarketech, pekárnách a dalších obchodech s jídlem v celé ČR. Po aktivitách v Praze a Brně teď vstupuje Nesnězeno také do Plzně. Mezi již zapojené podniky zde patří například Trdlokafé, CrossCafe, restaurace Comix, Wok & Sushi Plaza a desítky dalších.

„Podobně jako v případě našich dvou největších měst i v Plzni vidíme velký potenciál pro změnu kultury v rámci nakládání s nevyužitými potravinami. Konec konců, náš úkol pro celou Českou republiku, střední Evropu a dále je jasný – zachránit co nejvíce jídla před vyhozením. Když se nám v regionech, kde působíme, podaří přesvědčit uživatele a podniky o tom, že ne každé neprodané jídlo si zaslouží osud v koši, můžeme s hrdostí říci, že jsme uspěli,“ shrnuje vstup do Plzně Jakub Henni, zakladatel Nesnězeno.

Platforma, jež se řídí heslem “Zachraň jídlo, šetři peníze", funguje jednoduchým způsobem. Podniky nabídnou v aplikaci balíček s přebytky se slevou mezi 50–70 procent z původní ceny. Uživatel si jej přes aplikaci zakoupí, vyzvedne na místě a pochutná si na něm doma nebo přímo v podniku. Zatím se Nesnězenu podařilo zachránit přes 300 000 porcí jídla, které by jinak skončily v koši. Aplikaci si stáhlo na čtvrt milionu uživatelů a zaregistrovalo se přes 1400 podniků.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky plýtvání jídlem, speciální aplikace, Nesnězeno, balíčky jídla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také Plzeňané už mohou díky speciální aplikaci bojovat proti plýtvání jídlem, aby zbytečně nekončilo v koši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.