Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Panasonic v Plzni demoluje 26 let starou továrnu na televizory, šlo o první japonskou investici v ČR. Nově chce zaměstnat až 3000 lidí

Společnost Panasonic demoluje v Plzni svoji 26 let starou továrnu na televizory, které se tam začaly vyrábět v dubnu 1997. Jednalo se o první japonskou investici v ČR. Zároveň byl Panasonic prvním velkým investorem v nově vznikající obří průmyslové zóně Borská pole, která je dodnes jednou z největších v Česku. Místo továrny na televize vybuduje Panasonic nový a větší závod na výrobu stále žádanějších tepelných čerpadel, kde má najít práci až 3000 lidí. Už teď firma čerpadla v Plzni vyrábí.

Starou budovu už společnost předala stavební firmě a srovnána se zemí bude 5. prosince. Hned poté začne výstavba nové rozsáhlé třípodlažní haly. Na jaře 2025 se do ní nastěhuje výroba. Veškerá technologie je teď v sousední druhé hale, stejně velké jako první, kterou už Panasonic zrenovoval loni. Do ní se postupně přidávají nové linky. Velká část součástek do čerpadel se vyrábí v Plzni, zatímco při dřívější výrobě televizorů se montovalo na lince z dodaných dílů.

Do loňského března, po konci výroby televizorů, odešlo z plzeňského Panasoniku 900 lidí, z toho asi 350 kmenových. „Všichni měli hned práci. Zorganizovali jsme workshop s 40 zaměstnavateli z regionu. Měli jsme hot linku, psychologickou a finanční pomoc. Postarali jsme se o ně. A poté, co se dověděli, že zavádíme výrobu čerpadel, tak se k nám řada z nich znovu hlásí,“ informoval Radek Vach, ředitel obchodního plánování Panasonic Heating & Ventilation Air-Conditioning Czech.

Do roku 2026 bude Panasonic v Plzni investovat 7,6 miliardy Kč, polovina půjde do technologie nové továrny. Do roku 2030 chce vyrábět jeden milion tepelných čerpadel. Dnes zaměstnává firma 900 osob a trvale nabírá nové, teď nejvíc techniky, konstatoval Vach. Během rozsáhlé přestavby podnik nikdy nepřeruší výrobu a plní veškeré objednávky.

„Nová třípatrová hala s 100 000 metry čtverečními bude ve tvaru 'L' a obejme halu číslo 2, která zůstane zachována," uvedl Vach. Původní dvě haly na výrobu televizorů měly dohromady 78 000 metrů čtverečních. Nový závod na čerpadla se rozšíří na 140 000 metrů čtverečních. Panasonic, který v roce 1996 koupil od města téměř 17 hektarů pozemků, využije k nové výstavbě také poslední volný pozemek směrem k Tesku.

Plzeňský závod bude evropskou centrálou Panasoniku pro výrobu tepelných čerpadel včetně vlastního výzkumu a vývoje. Loni v březnu skončil v Plzni po čtvrtstoletí s výrobou televizorů, už v roce 2018 ale začal s vnitřními jednotkami čerpadel pro Evropu. „Ty už vyrábíme stoprocentně v Plzni a od 3. července také vnější jednotky s ekologickým chladivem, zatím na první lince. Už jsme téměř soběstační, nemusíme už dovážet z Malajsie,“ informoval Radek Vach. Loni podnik vyrobil 100 000 čerpadel od tří do 16 kW. Dodá je podle Vacha do libovolné evropské země do 24 hodin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Panasonic

Štítky Panasonic, nová továrna, bourání staré továrny, tepelná čerpadla, výroba televizorů, japonská investice, Borská pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Panasonic v Plzni demoluje 26 let starou továrnu na televizory, šlo o první japonskou investici v ČR. Nově chce zaměstnat až 3000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.