Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Železné Rudě bojují o historickou faru sloužící jako levné ubytování. Lidé nechtějí, aby ji církev prodala developerům

Boj o záchranu historické fary se rozhořel v šumavské Železné Rudě. Malebný, ale zchátralý objekt se zahradou, stojí v samotném centru horského střediska. Slouží lidem posledních 30 let jako levnější ubytování. Faru vlastní Českobudějovická diecéze, která se ji rozhodla prodat. Už si na ni brousí zuby bohatí developeři, kteří by ji přestavěli na luxusní apartmány. Tomu chce zabránit nejen veřejnost prostřednictvím petice, ale i železnorudská radnice. Ta by objekt ráda přednostně získala, aby mohl dál lidem sloužit jako doposud.

„Pracuji zde 12 let jako správcová a momentálně už ten dům není v dobrém stavu, nikdy se tady nedělaly žádné větší opravy. Teď sem i zatéká. Bojíme se, aby se to neprodalo developerům jako obvykle. Město by si objekt rádo koupilo a chtělo by ho zachovat. Ten boj je teď o tom, aby se fara zachovala v podobném režimu, aby do ní mohli jezdit hosté, kteří hledají levné ubytování a nevyhledávají komfort a drahé apartmány. O zachování fary bojuje i farář,“ uvedla pro Plzeňskou Drbnu Helena Hánová.

„Už mi volali dva developeři, měli o to zájem a ptali se mě na to. Já jsem ale ta poslední, která by o něčem mohla rozhodovat. Je tam osm pokojů s kapacitou 38 lůžek. Záchody a koupelna jsou společné. Je to v podstatě ubytovna. Jde o levné bydlení. Ale máme pořád plno. Teď jsou tam rodiny s pěti dětmi, důchodkyně. Jestli to někdy prodají nějakému developerovi a ten tam bude chtít stavět byty, tak je místní ukamenují. Já zde končím k 1. říjnu. Musela jsem teď už bohužel odříct spoustu škol, které sem chtěly na lyžařské výcviky,“ řekla smutně správcová fary Helena Hánová.

Ve stejném duchu se vyjádřil i starosta Železné Rudy Filip Smola. „Byli bychom neradi, aby to koupil nějaký developer, který by z toho udělal garsonky a něco podobného. Chtěli bychom ten objekt získat, ve hře jsou všechny možné varianty. Rozhodně neříkáme, že to chceme zadarmo. Chtěli bychom mít přednostní právo k nabití této budovy. Je to na velmi lukrativním místě. My se teď snažíme dát centrum města dohromady, udělali jsme nové náměstí. A byli bychom neradi, aby přišel nějaký developer, který by se to snažil zbourat a postavit tam nějaký nový bytový objekt,“ říká starosta.

Když se Filip Smola dozvěděl, že hrozí prodej železnorudské fary, svolal okamžitě poradu zastupitelů. „Všichni jsme se jednomyslně shodli na tom, že máme zájem o to, aby budova byla v majetku města. Může to samozřejmě zůstat i nadále v majetku církve. Pravdou samozřejmě je, že objekt není v dobrém stavu, bude potřeba udělat tam investice. Zatím ale ještě nemáme od Českobudějovické diecéze nějakou zpětnou vazbu na naši nabídku,“ dodal Filip Smola. I když je fara ve špatném stavu, církev by za ni mohla inkasovat desítky milionů korun vzhledem ideální k poloze v centrum města. Navíc má i vlastní zahradu.

O faru se bojuje i prostřednictvím petice 

Na záchranu železnorudské fary vznikla v minulých dnech petice, pod kterou rychle přibývá velké množství podpisů nejen místních obyvatel a farníků, ale i dalších poutníků nebo turistů, kterým není lhostejný osud cenného objektu. Podporu vyjadřují lidé i na sociálních sítích a odmítají prodej fary developerům. „S koncem prázdnin se naše fara v Železné Rudě definitivně uzavírá pro všechny zájemce, kteří ji pro rodinnou dovolenou, turistiku i nejrůznější farní akce využívali od počátku 90. let. Dozvěděli jsme se, že má být i s přilehlou zahradou prodána. Informace o záměrech chybí, ale víme, že o její koupi má mimo jiných zájem i Město Železná Ruda. Chceme proto podpořit zájem města,“ stojí v úvodu petice.

Dále petice obsahuje již zmíněné důvody, proč by měla být i nadále zachována jako levné ubytování pro zájemce, kteří si nemohou dovolit rekreaci v ostatních drahých hotelech a penzionech. „V budově fary se nachází i umělecké předměty, vztahující se k objektu, které při prodeji městu zůstanou na svém místě. Zároveň zůstávají důkazem života církve za tzv. normalizace, kdy se zde setkávali při rekolekcích kněží a věřící, kteří se zde také připravovali na svátosti, např. Biřmování. Město v budově fary i nadále umožní pravidelná setkávání farníků a dalších věřících ve společenské místnosti nebo na zahradě,“ stojí dál v petici, kterou inicioval Radek Gális.

„Město Železná Ruda se velmi aktivně zapojuje do opravy a údržby kostela. V případě prodeje městu předpokládáme, že bude i nadále spolupracovat na chodu kostela. Tímto prohlášením vyjadřujeme přesvědčení, že z dlouhodobého hlediska je prodej fary Městu Železná Ruda daleko prospěšnější než okamžitý finanční zisk, který prodej jiným zájemcům přinese současnému vedení církve. Věříme, že k názoru nás zdejších farníků, laiků a lidí, pro které fara již desítky let znamená samozřejmou součást jejich každoročních zimních i letních dovolených, bude při rozhodování přihlédnuto,“ uvádí na závěr petice.

Snažili jsme se telefonicky i písemně získat i vyjádření Českobudějovické diecéze k celé kauze. Od tiskového mluvčího jsme obdrželi zprávu, že je až do 8. září na dovolené a nemůže reagovat na náš mail. Na odpovědi na naše otázky si tedy musíme ještě počkat. 

Fara se nechází hned naproti slavnému železnorudskému kostelu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Gális, MÚ Železná Ruda

Štítky záchrana fary, fara v Železné Rudě, Filip Smola, petice za záchranu fary, petice, developeři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Železné Rudě bojují o historickou faru sloužící jako levné ubytování. Lidé nechtějí, aby ji církev prodala developerům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.