Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Plzni bude letos téměř 20 velkých festivalů a slavností

Město Plzeň letos podpoří téměř 20 velkých festivalů, slavností, zábavních a sportovních akcí. Největšími z nich budou šestidenní Slavnosti svobody, které připomenou 75 let od osvobození Plzně americkou armádou. Budou mimořádné svým rozsahem, množstvím vojenské historické i současné techniky i účastí válečných veteránů, řekla mluvčí města Marie Fialová.

"Město chce dopřát občanům i návštěvníkům pestré a smysluplné trávení volného času. Kromě Slavností svobody snese řada dalších kulturních mezinárodní srovnání, například Smetanovské dny, Skupova Plzeň, Noc s operou a další," uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková (ANO).

Už tento čtvrtek začnou Smetanovské dny Plzeň, které slaví 40. výročí. Akce pro milovníky vážné hudby potrvá do 26. března. Od 23. do 28. března bude ve městě festival dokumentárních filmů Jeden svět, který má téma vysychajících řek a polí a prázdné studny.

"Centrem festivalu BLIK BLIK se letos stane Lobezský park. Návštěvníci se mohou těšit na výjimečnou instalaci japonského umělce Jasuhira Čida. Jde o hustou síť tenkých nití natažených mezi stromy, která se tvoří deset dní. Síť pak nese světlo a vytváří dojem hvězdného roje," řekl primátor Martin Baxa (ODS). Poprvé nechá vyniknout městskou zeleň. V pátek a sobotu 27. a 28. března od 19:00 do 24:00 rozsvítí 13 instalací.

Novinky české filmové, televizní i internetové tvorby přivede do Plzně 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň 16. až 22. dubna. Do 30. Slavností svobody od 1. do 6. května se letos poprvé zapojí letiště Líně, kde se odehraje unikátní ukázka historické bitvy Země & vzduch. Na tříkilometrové trase centrem Plzně si lidé budou moct pohlédnout přes 300 kusů vojenské techniky.

Od 7. do 10. května bude v Plzni mezinárodní Plzeňský festival stepu. Historický víkend s jarmarkem je naplánován na 5. až 7. června a ve dnech od 10. do 14. června opanuje město zhruba 20 folklorních souborů při Mezinárodním folklorním festivalu CIOFF. Ve stejném termínu se bude konat 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2020, což je nejstarší profesionální divadelní festival v ČR. V pátek 26. června se sejdou příznivci opery v lochotínském amfiteátru na šesté Noci s operou, tentokrát na Verdiho Macbethovi. Od 27. června do 23. července bude open air Divadelní léto s komedií Shakespeare v Hollywoodu v režii Radovana Lipuse.

Sportovní kluby města a kraje se přestaví rodinám ve Sportmanii od 15. do 23. srpna. Mezi 21. až 29. srpem ovládne ulice v centru Plzně hlavní blok letního hudebního festivalu. Zahraniční i české divadelní scény se představí od 9. do 17. září na 28. ročníku Mezinárodního festivalu DIVADLO. Na začátku října zaplní ulice Pilsen busking fest. Od 6. do 12. listopadu se pak koná Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež JUNIORFEST. Ve stejném měsíci bude festival animovaného filmu Animánie.

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky ČR, kultura, festival, Plzeň, slavnost, Armáda Spojených států amerických, opera, Skupova Plzeň, ANO 2011, William Shakespeare, Jeden svět, Martin Baxa, Finále Plzeň, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzni bude letos téměř 20 velkých festivalů a slavností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.