Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šumavský hrad Kašperk měl dostat darem Adolf Hitler, ten ale slavnou zříceninu odmítl

Vskutku netradiční dárek chystali v roce 1938 pro Adolfa Hitlera tehdy převážně němečtí obyvatelé Kašperských Hor. Ti se totiž rozhodli darovat vůdci nacistického Německa malebnou zříceninu hradu Kašperk (německy Karlsberg). Legendární hrad v podhůří Šumavy založil jako pohraniční pevnost král Karel IV. v roce 1356. Jde o nejvýše položený královský hrad v Čechách s nadmořskou výškou 886 metrů.

Servilní nápad části německých kašperskohorských měšťanů měl být pro nacistického vůdce Hitlera výrazem vděčnosti, za „osvobození z cizího područí.“ Tuto poměrně málo známou předválečnou událost dodnes připomíná kuriózní exponát ve sbírkách kašperskohorského muzea. Jde o dvoudveřovou dýhovou skříňku, na jejíž čelní stěně je výrazně vyznačen letopočet 1938. Uvnitř skříňky je intarzie se znakem města Kašperských Hor.

Článek vznikl ve spolupráci s plzeňským nakladatelstvím Starý most, které vydalo publikaci 100 zajímavostí ze staré Šumavy II. 

Do uvedené skříňky vložili natěšení Němci darovací listinu, na základě níž chtěli symbolicky věnovat Hitlerovi hrad Kašperk. Záměr se však nesetkal v Berlíně s kladným ohlasem. Vůdce dar měšťanů v podobě staré zříceniny v šumavských hvozdech odmítl. A zůstala jen skříňka v muzejních sbírkách. Zchátralý a již opuštěný hrad se dostal do majetku města Kašperské Hory už v roce 1616. A v jeho majetku zůstává i dodnes, kdy je chráněnou kulturní památkou a turisticky velmi navštěvovaným místem.

Hrad Kašperk nechal v roce 1356 vybudovat český král Karel IV. s cílem, aby střežil zemskou hranici s Bavorskem, ochránil významné naleziště zlata a dále také zabezpečit důležitou obchodní trasu tzv. Zlaté stezky. Hrad původně tvořil obdélný palác a na něj byly napojené obytné věže představují samostatné hradní jádro. To je obehnáno souvislým opevněním. Na hradní jádro se napojuje i hradní nádvoří, sloužící jako hospodářské zázemí. Tato podoba hradu z druhé poloviny 14. století se později ještě dál upravovala různými přestavbami. Nedaleko od hradu se nachází ještě zřícenina předsunuté bašty zvaná Pustý hrádek, která sloužila jako součást opevnění.

Kašperk získal Křišťálový špendlík od Google

Hrad Kašperk se právě teď stal také nejoceňovanějším hradem nebo zámkem Plzeňského kraje podle uživatelských recenzí na Mapách Google a získal tak ocenění Křišťálový špendlík. Hrad nabízí komentované prohlídky pro malé i velké, časté kulturní akce nebo letní divadelní scénu pod širým nebem. „Křišťálový špendlík je důkazem, že Kašperk považujeme za přívětivé místo, kam se lidé rádi vrací, nejen my, ale i naši návštěvníci a účinkující našeho divadla. Snažíme se přinášet nové zážitky, hledat nové formy, zajímavě poučit, popularizovat kulturní dědictví, nabídnout návštěvnický komfort a přívětivé služby,“ říká Václav Kůs, kastelán hradu Kašperk.

„Gratulujeme hradu Kašperk k získání Křišťálového špendlíku. Cenu sice předává Google, je to však spíše ocenění ze strany návštěvníků, kteří hrad navštívili a zanechali na Mapách pozitivní hodnocení,“ říká Iva Fialová, mluvčí společnosti Google.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky hrad Kašperk, dárek pro Adolfa Hitlera, šumavský hrad, zřícenina hradu Kašperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský hrad Kašperk měl dostat darem Adolf Hitler, ten ale slavnou zříceninu odmítl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.