Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Táhněte domů, skandovali účastníci protiukrajinského pochodu. Protesty zažehlo surové znásilnění patnáctileté Češky ukrajinským mladíkem

Centrem Plzně prošel v sobotu protiukrajinský protestní průvod čítající asi stovku nespokojených občanů. Provoláváním hesel dávali najevo svoji nespokojenost s přítomností Ukrajinců v Česku. Důvodem k protestní akci byl případ z minulého týdne, kdy v Plzni osmnáctiletý Ukrajinec velmi surovým způsobem znásilnil patnáctiletou českou dívku, kterou se pak pokusil zavraždit. A to mnohé lidi pořádně naštvalo. Pochod se ale obešel bez incidentů. Demonstranti se po skončení akce klidně rozešli.

„Škoda že nás přišlo málo. Chtěli jsme, aby přijelo víc lidí, dorazili hlavně lidé z Plzně a okolí. Kdyby tu holku takhle zrasoval Čech, tak bych přišel také protestovat. Ukrajinci už by měli táhnout pryč. Už je tady toho moc, co tady vyvádí. Znásilňují tady naše děti a to není normální,“ prohlásil na začátku pochodu účastník Tomáš.

Pod bdělým dohledem policie a členů policejního antikonflitního týmu se protestní průvod vydal na cestu rozpálenou Plzní z hlavního vlakového nádraží. Na některých účastnících pochodu bylo od začátku patrné, že se před akcí posilňovali konzumací alkoholických nápojů. Lidé při pochodu provolávali hesla. Ať jdou domů. Táhněte domů. My jsme slušný lidi. Čechy Čechům. Máme toho dost. My jsme tady doma. Kde to žijeme? Pojďte s námi. Ať se chovají!

Osmnáctiletý mladík surově znásilnil a pořezal mladou dívku, pak ji zabalil do pytle a shodil ze srázu

Kriminalisté z Plzně vyšetřují zvlášť závažný případ znásilnění a pokusu o vraždu teprve patnáctileté dívky. Mladou slečnu napadl jen o pár let starší mladík, který ji svázal, přelepil ústa a znásilnil. Utrpení mladé ženy neskončilo, neboť ji...

 

Cestou na náměstí Republiky vybízeli pochodující, ať se k nim přidají další Plzeňané, což se ale nesetkalo s nějakým velkým ohlasem. V centru Plzně to právě totiž žilo populárním Festivalem na ulici. Lidé posedávali v předzahrádkách restaurací, barů a kaváren nebo se bavili sledováním kulturního programu. Hlasitou demonstrací, která prošla v jejich těsné blízkosti se nenechali vyrušit. „Já si o těch lidech myslím jedinou věc. A to je to, že to jsou naprosto vypatlaní čů…..Rozhodně neoplývají jakoukoliv inteligencí. A je mi jich upřímně líto,“ konstatoval na adresu pochodujících jeden mladý muž, který pochod sledoval při průchodu ve Smetanových sadech. V centru Plzně se v tu dobu pohybovala i řada Ukrajinců. 

„Já tady nejsem jenom kvůli tomu znásilnění. Já jsem tady hlavně kvůli vládě, kterou nemohu ani cítit za to, jak se chová. Před pár lety se stalo, že Plzeňák zabil ve Zdemyslicích na jižním Plzeňsku mladou holku, jenom proto, že s ním nechtěla chodit. A to byl Čech. Já bych tedy neházel všechny do jednoho pytle. Ale teď je tady určitá situace, kdy se lidé necítí bezpečně. Znám plno slušných Ukrajinců, znám i plno mladých kluků Ukrajinců, pohybuji se kolem trénování bojových sportů. Někteří ti kluci jsou prostě divocí. Ale určité věci se mi nelíbí. Ukrajinci mají některá privilegia, která Češi nemají. Mají vysoké dávky, na které mnozí Češi nedosáhnou, naopak oni ubírají důchodcům a samoživitelkám. Každý tady má otevřené dveře, ale měli by ti chlapi dělat, neměli by se flákat,“ komentoval situaci v Plzni účastník protestního pochodu Zdeněk.

Průvod nakonec došel v poklidu až na náměstí Republiky. Někteří pochodující se stačili ještě osvěžit chladnou vodou z proslulých fontán. U paty chrámu sv. Bartoloměje na účastníky akce pak čekalo překvapení v podobě Ládi Vrábela, který nečekaně přijel do Plzně, kam si prý odskočil z jiné protestní akce. „Přijeli jsme sem, protože se tady prý protestuje proti tomu, že nějaký Ukrajinec znásilnil mladou holku, potom ji zmlátil, polil vínem, zabalil do pytle a hodil ze skály. Máme správné informace? A ta holka byla Češka. A nám se takové věci nelíbí, proto jsme sem přijeli, abychom podpořili tento protest,“ pronesl k davu Ladislav Vrábel a sklidil potlesk. Jeho následný projev ale většinu protestujících nějak zvláště nezaujal. Bodoval až závěrečnými větami, kdy pohrozil, že za dvacet let bude v Česku třetina obyvatelstva Ukrajinská.

Po vystoupení Vrábela se dav pokojně rozešel. Mnozí účastníci se netajili tím, že jdou rovnou do hospody. „Po celou dobu jsme situaci monitorovali, vše proběhlo v pořádku, bez narušení veřejného pořádku. Po ukončení shromáždění se jeho účastníci pokojně rozešli," potvrdila i mluvčí policie Pavla Burešová. Událost podle ní nebyla předem oznámena.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky protestní pochod, pochod proti Ukrajincům, protest, znásilnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Svoboda

Před rokem 2022, byli Ukrajinci v hojné míře využíváni podnikatelskými mafiány na špinavou práci, tj. vymáhání dluhů, vraždy "bílých koňů," mrzačení nepohodlných a pod. Zdá se, že tento mladík stejné národnosti chtěl jenom připomenout, že již dlouho nedostal zakázku, odpovídající jeho kvalifikaci a už ho nebaví jen nečinně pobírat velkorysé dávky od Rakušana a spol. Je od něho vlastně hezké, že nechtěl zneužívat nezištnou pomoc, kterou těmto zoufalým uprchlíkům poskytujeme. Je úsměvné, když slyším, nebo čtu od rádoby odborníků, že můžeme být rádi za to, že tu tento póvl máme, protože dělají práci, kterou Češi dělat nechtějí. Kdo ji tedy dělal před rokem 89? A co je to práce, kterou Češi dělat nechtějí? Vždyť ty ukáčka potkáte všude. Dělají zedníky, instalatéry, zámečníky, otevírají si tady ordinace, restaurace a bůhví co ještě. Znamená to tedy že Češi nechtějí pracovat vůbec? Já vím, že jak prohlásil Rakušan, každá země má své procento hovad a že máme taková i u nás, ale nechápu, proč si je ještě musíme dovážet, jako kdyby nám nestačila hovada vlastní. Mimochodem, jsme jedna z mála zemí, kde si z těch hovad děláme ministy a premiéry...

Neděle, 20. srpna 2023, 15:56Odpovědět

Karel Poláček

Nevím, nakolik je důležitá v případu znásilnění dívky v Lobzích okolnost, že mladý Ukrajinec zde žije již nějaký čas, nebo zda se jedná o mládence, který sem přišel s vlnou válečných uprchlíků. Faktem je, že někdo by měl vhodným způsobem našim ukrajinským hostům připomenout, že jsou zde hosty a že tomu mají přizpůsobit své chování na veřejnosti.

Neděle, 20. srpna 2023, 08:45Odpovědět

Táhněte domů, skandovali účastníci protiukrajinského pochodu. Protesty zažehlo surové znásilnění patnáctileté Češky ukrajinským mladíkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.