Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na západě Čech dnes hrozí silné bouřky s přívalovými lijáky. Padat mohou i kroupy s průměrem přes dva centimetry

Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami a kroupami hrozí v úterý odpoledne a v noci na západě Čech. Podle informací meteorologů může jít o lokální přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 litrů vody na metr čtvereční a kroupy. Varování platí pro celý Plzeňský i Karlovarský kraj a dále pro západní části jižních a středních Čech a Ústeckého kraje.

Během dnešního odpoledne vzroste na západě Čech potenciál pro velmi silné bouřky. Zpočátku budou vznikat na horách, postupně i jinde. „Jejich výskyt bude velmi lokální, to znamená, že se neobjeví na celém území vymezeném ve výstraze," uvádějí meteorologové. Jejich varování platí pro celý Karlovarský i Plzeňský kraj a dále pro západní části jižních a středních Čech a Ústeckého kraje," varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Vzhledem k očekávanému pomalému postupu bouřek budou největší nebezpečí představovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřích i vyššími. Padat mohou i kroupy s průměrem přes dva centimetry. „V noci bude bouřková činnost postupně slábnout, ale během zítřejšího odpoledne se mohou bouřky opět objevovat, a to na většině území ČR, hlavně v okolí hor a kopců," uvádí ČHMÚ. Krátkodobé srážkové úhrny mohou podle jeho odhadu dosahovat zhruba 40 litrů vody na metr čtvereční.

Bouřky do Česka přinesou částečné ochlazení. Ještě dnes mohou v celém Česku vystoupat nejvyšší odpolední teploty na 29 až 33 stupňů Celsia. Ve středu očekávají meteorologové teploty nad 31 stupňů už jen v Polabí a na Moravě a ve Slezsku. V úterý pro celé Česko nadále platí varování před vysokými teplotami. Ve středu budou teploty nad 31 stupňů Celsia hrozit už jen v Polabí, na Moravě a ve Slezsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky předpověď počasí, silné bouřky, přívalové lijáky, kroupy, lokální záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na západě Čech dnes hrozí silné bouřky s přívalovými lijáky. Padat mohou i kroupy s průměrem přes dva centimetry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.