Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První participativní rozpočet v Plzni navrhl včelí louku a gril

Městský obvod Doubravka zavedl jako první z deseti plzeňských obvodů participativní rozpočet. Lidé do něj v první tříměsíční fázi přispěli 49 návrhy, jak z veřejných peněz vylepšit okolí svých domovů. O nápadech, které splňují předem dané podmínky, budou teď sami hlasovat. Jsou mezi nimi včelí louka, zelená střecha a veřejná grilovací místa. Obvod už na realizaci návrhů vyčlenil dva miliony korun. Novinářům to řekl starosta obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup (ANO).

Participativní rozpočtování je demokratickou diskusí, v níž jednotlivci rozhodují, jak rozdělit část obecního rozpočtu.

"Máme radost z toho, s jakou odpovědností občané k rozpočtu přistoupili. Ze 49 návrhů je velká část proveditelná. Od 1. května do 1. června budou občané o těchto návrzích hlasovat. Vítězné projekty pak chceme zrealizovat do jednoho roku," řekl Soukup.

Mezi nominovanými projekty jsou například stavba pumptrackové dráhy pro bikery, zlepšení mikroklimatu na konečné trolejbusové linky 16 stavbou zelené střechy, vybudování veřejných grilovacích míst u kostela sv. Jiří a výsadba včelí loučky s kvítím.

"Občané teď mají při hlasování jedinečnou šanci vylepšit veřejný prostor, v němž žijí," uvedla místostarostka Lenka Kočová (ODS). Hlasování bude podle ní zahájeno 1. května na webu www.rozhodnetesami.cz, který bude aktualizován o galerii projektů. Předtím obvod spustí marketingovou kampaň. Prioritu dostanou projekty podle umístění, dokud se určená částka dva miliony korun nevyčerpá.

Část nápadů občanů zůstane zatím na papíře. Patří mezi ně návrh na odstranění největší černé stavby v Plzni, Carimexu na břehu Úslavy, nebo vybudování výtahu u doubravecké železniční zastávky. V obou případech jde o stavby, které hlavně z majetkoprávních důvodů nesplnily podmínky participativního rozpočtu. "Mezi nápady se objevila i úprava okolí rozhledny Chlum, která tam také nemůže být zahrnuta. Dobrou zprávou ale je, že ji budeme řešit jako samostatný projekt, na kterém se podílí Útvar koncepce a rozvoje města Plzně. Momentálně vstupujeme do fáze přípravy územního rozhodnutí," dodal Soukup.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, rozpočet, Plzeň, projekt, ANO 2011, Doubravka, ODS, louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První participativní rozpočet v Plzni navrhl včelí louku a gril  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.