Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Plzeň nenabízí příliš mnoho pronájmů přes Airbnb, rekreační oblast Železné Rudy jich má hodně

V Plzni, čtvrtém největším městě v zemi, není výrazně rozšířena služba sdílených pronájmů Airbnb jako v Praze a v Brně, kde jsou pro ubytování turistů vyčleněny tisíce bytů. Po covidu počty těchto bytů a pokojů v Plzni ještě klesly a jejich vlastníci dávají spíše přednost dlouhodobým nájemníkům, i když z nich nemají takové zisky jako z Airbnb. Opačná situace je v oblasti Železné Rudy, rekreačním centru kraje. Železné Rudě se ale podařilo, že tyto byty, stejně jako hotely a penziony, platí městu poplatky za ubytování. 

"Občas někdo takový byt pronajímá. Ale jako bytový odbor to vůbec neřešíme," řekl jeho šéf Zdeněk Švarc. Městu Plzeň to nezpůsobuje problémy a ani tyto byty nereguluje, ani ze zákona nemůže. Hodně lidí pronájmy Airbnb ukončilo v době covidu, kdy nebylo možné cestovat a majitelé přicházeli o peníze. Pak byty začali pronajímat standardně, uvedl. Ten, kdo má slušného nájemníka, který mu neničí byt a dobře platí, tak to měnit nebude. Kdo má problémy, může se k tomu vrátit, řekl.

Železné Rudě se podle starosty Filipa Smoly (Místní - Aby se u nás dobře žilo) podařilo, že většina Airbnb bytů platí městu poplatky z pobytu, dřívější "vzdušné" a "lůžkovné". "Teď je úplně jedno, jestli se hosté ubytují v hotelu nebo v těchto bytech přes Booking," uvedl. V oblasti jsou těchto bytů stovky. Zájem o koupě nájemních bytů v Železné Rudě a okolí při epidemii covidu výrazně vzrostl. "Lidé nemohli do ciziny a skoupili byty u nás. Je to doložitelné na cenách, které neskutečně vyskočily," řekl. V současné hypoteční krizi s úroky sedm procent se jich někteří zbavují a prodej bytů v dostavovaných komplexech se zastavil. Město se snaží nepovolovat stavbu další apartmánů. "Chceme tady trvale žijící místní lidi," uvedl starosta. 

Naopak v nedaleké Sušici a okolí těchto bytů tolik není. "Řešíme pouze trvalé pronájmy, nejméně na rok. Ani nemám na Airbnb nabídku, že by to někdo chtěl takto pronajímat," řekla majitelka Šumava reality Slavomíra Třísková.

"V Plzni nebyl nikdy trh Airbnb tak rozvinutý jako v Praze. Vůbec se s tím nesetkávám, ani u developmentu, že by si lidé na tohle byty kupovali," řekla Michaela Džupinová, realitní odbornice a jednatelka developerských firem Divero a Invizio. V Plzni podle ní není cestovní ruch tak silný a není důvod, aby si je turisté brali na víkendy. "A hlavně je s tím strašná práce. A i když z Airbnb vyděláte víc, tak se raději spokojíte s nižším nájmem. V Airbnb se lidé hodně střídají, mohou byty víc zničit," uvedla.

Podle Petra Otteho, majitele plzeňské kanceláře OTTE reality, je v centru města pár investorů, kteří koupili byty na Airbnb, třeba v Paláci Ehrlich, Mlýnské strouze a pasáži Slavie. "Mají z toho vyšší výnos, ale ne všude to společenství vlastníků chtějí, protože se bojí hluku v noci a nepořádku, někde to zakázali," řekl. Otte zná ale spoustu lidí, kteří si koupili apartmány v Železné Rudě a krátkodobě je pronajímají. Nastartovala to hlavně pandemie covidu, kdy musely hotely a penziony zavřít.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová, Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky pronájmy Airbnb, ubytování, sdílené pronájmy, nájemníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň nenabízí příliš mnoho pronájmů přes Airbnb, rekreační oblast Železné Rudy jich má hodně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.