Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Náplavka získala nominaci na prestižní ocenění za architekturu. Má ale i hodně nekompromisních kritiků

Nominaci na prestižní ocenění Česká cena za architekturu 2023 získala plzeňská Náplavka na Radbuze. Z celkového počtu 241 staveb z prvního kola postoupila jako jediný projekt z Plzeňského kraje do úzké nominace 31 staveb, které budou letos na podzim o cenu bojovat. Pro mnohé Plzeňany je ale na druhou stranu Náplavka od jejího samotného vzniku velmi kontroverzní, kritizovanou a předraženou stavbou.

O nominacích rozhodovala mezinárodní porota složená z odborníků z Litvy, Švédska, Nizozemska, Španělska, Slovenska a Velké Británie. Porota posuzovala především estetické a technické kvality. Dalším měřítkem byl také přínos pro společnost. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 9. listopadu 2023.

Náplavka na Radbuze je projektem z dílny plzeňského studia Ateliér k světu. Budovat se začala na jaře roku 2018. Její slavnostní otevření se pak uskutečnilo v červenci 2019. Jde o stavbu za 67 milionů korun včetně DPH, jejíž součástí je i nová kavárna na lávce přes řeku. Náplavka vznikla úpravou levého břehu koryta řeky Radbuzy podél Anglického nábřeží v délce 550 metrů. Jde o prostor, kde mohou Plzeňané i turisté posedět, zacvičit si například jógu nebo se jen tak projít. Na Náplavce se už konala celá řada koncertů, party, divadelních představení, workshopů a promítají se tam i filmy.

Součástí prací na náplavce byla i renovace ocelové lávka přes řeku, na které je umístěno nové sklopné schodiště včetně strojovny vrátku. Ten umožní vytáhnout v případě povodně celou konstrukci schodiště nad hladinu řeky. Na spojovacím krčku lávky byla postavena kavárna o půdorysu 4,87 x 15,44 metru s plochou střechou. Kavárna obsahuje vlastní prostor občerstvení, dále pak zádveří a sociální zařízení pro hosty i obsluhu.

„Nosnou konstrukci tvoří ocelové uzavřené profily, které jsou kotveny do stávajícího spojovacího krčku lávky. Obvodový plášť byl navržen a proveden ze systémových otevíraných oken, vnitřní příčky jsou sádrokartonové,“ řekl vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.

„Náplavka na Radbuze je náš vysněný projekt. Šli jsme cestou participace s místními, následně jsme projekt a zadání prověřili formou kulturního festivalu, abychom zjistili vazbu na místo, prověření lokalit i prověření jednotlivých funkcí. Výsledné zadání jsme architektonicky navrhli a dohodli se na výsledné spolupráci s městem,“ uvedl za Ateliér k světu architekt Jakub Mareš.

Náplavka má své příznivce, ale i řadu nekompromisních kritiků

I když je Náplavka už několik let úspěšně žije množstvím kulturních akcí, plná je korzujících lidí a kavárna si také rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek zákazníků, řadě obyvatel města se její výsledné provedení nelíbí. A kritizována byla v minulosti i příliš vysoká výsledná cena za celý projekt. Nominace na Česká cena za architekturu proto mnoho lidí překvapila a bouřlivě se o ní diskutuje na sociálních sítích.

„Takže mosty, které neměly být natírány, kontejner obložený skleněnými panely a betonové monstrum, které v létě zvyšuje teplotu v centru města už tak přehřáté Plzně. Může mi někdo vysvětlit, kde je ta vychvalovaná architektura??? Jen další betonové monstrozity a kostky jako za komunistů,“ například napsal o Náplavce Martin S.

A kritikou nešetří ani Libor H. „Je plno realizací, které jsou hodnoceny dobře. Často u těchto postrádám estetično, funkčnost a smysluplnost. V tomto případě postrádám vše. To, že je porota mezinárodní, nemusí notně deklarovat, že je kvalitní. Protože já bych řekl, že tolik chtěná a žádoucí zeleň ve městě, zde byla vytlačena na úkor betonu za mnoho peněz. Vlastně jen mrháte veřejnými prostředky s ještě se s tím chlubíte.“

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

FOTOGALERIE: Náplavka na Radbuze

Pondělí, 17. července 2023, 15:44

FOTOGALERIE: Náplavka na Radbuze
FOTOGALERIE: Náplavka na Radbuze

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš, Plzen.eu, Česká cena za architekturu

Štítky Náplavka na Radbuze, nominace, Česká cena za architekturu, kulturní akce, kavárna, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náplavka získala nominaci na prestižní ocenění za architekturu. Má ale i hodně nekompromisních kritiků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.