Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hartmanice lákají návštěvníky na malebné šumavské vesničky a znovu otevřený hotel Vintíř

PR článek

Milujete Šumavu, její lesní masivy, partie s horskými jezery, krásné výhledy do krajiny, ale i stopy zaniklých obcí a osad? Možná právě Vy ale hledáte o prázdninách místa, kde nechcete potkávat příliš mnoho turistů. Naštěstí Šumava je obrovská a kýžený klid a pohodu najdete velmi rychle!

V oblasti horního Pootaví, na předělu šumavského podhůří a Šumavy, v blízkosti hory Křemelné, leží malebná oblast Hartmanicka. Jejím střediskem je známé město Hartmanice, ležící v sedle severního svahu hory Hamižné. Město s bohatou minulostí a důležitými památkami je vstupní branou do krásné oblasti kolem šumavské řeky Křemelné, ale i rozlehlých plání a nádherných luk u Keplí. Samotné centrum Hartmanic prošlo v posledních měsících velkou rekonstrukcí a stojí za to se tady poohlédnout. Pokud jste ještě nenavštívili před lety obnovenou Horskou synagogu, neměli byste si tento zážitek nechat ujít.

Z Hartmanic můžete své výlety směřovat například k Otavě, na Prášily nebo do Kašperských Hor. „Ale právě vesničky a osady Hartmanicka mají své poklidné kouzlo a jsou propojeny mnoha turistickými trasami a novými asfaltovými cyklostezkami. Mnohé návštěvníky jistě potěší zpráva, že známý hartmanický hotel Vintíř, jehož novým vlastníkem se stalo město Hartmanice, je od počátku léta znovu v plném provozu," říká tamní starosta Pavel Valdman. Čeká na vás ubytování v deseti pokojích se 40ti lůžky. Hotelová restaurace nabízí návštěvníkům každý den hotová jídla za velmi příznivé ceny. Pokud budete Hartmanicemi projíždět, určitě si tam udělejte zastávku na dobrý oběd.  

Malebná údolí - typický obraz Hartmanicka, foto: Zdeněk Roučka

Kromě těch velmi známých míst, jako je třeba Dobrá Voda s kostelem sv. Vintíře nebo kostel sv. Mořice na nedalekém Mouřenci, je velkou zajímavostí Hartmanicka síť malých zámečků a panských sídel, jejichž majiteli byla kdysi drobná šlechta nebo bohatí statkáři. Malebná sídla tzv. „ovesných baronů“, která jsou dnes v rukách soukromých majitelů, najdete při výletech téměř všude, například v Pavlínově, Kundraticích, Horním Chlumu, Loučové, Dolejším Krušci, Karlově nebo Dolejším Těšově. Na tamním „Nezámku“ probíhají po celé léto kulturní akce a najdete tam i levné turistické ubytování. V Kundraticích si nenechte během výletu ujít příjemnou hospodu s uzenářskými výrobky místního mistra Zdeňka Hájka. Budovu i keramické sošky kanců vedle vchodu budete patrně znát ze seriálu Policie Modrava.

Hartmanicko je plné kvetoucích luk, pastvin, hustých lesů, oku lahodných údolí a tiché přírody. Pokud však chcete jasné typy, tady jsou! Kouzelné Pekelské údolí, barokní mlýn Žežulka, známý z filmových pohádek, obnovená kaple sv. Martina na Paštích nebo nádherná replika kamenné kaple Panny Marie Bolestné ve Vatěticích. To je jen několik hlavních lákadel, která Vás potěší při návštěvě Hartmanicka. 

A samozřejmě nemůžeme zapomenout na jedno z nekrásnějších míst severní Šumavy, zaniklou obec Zhůří pod Hadím vrchem s kapličkou německých rodáků a obnoveným velkým pomníkem americké 90. pěší divize. U pomníku můžete posedět a těšit se pohledem na meandry mladé říčky Křemelné v údolí pod vámi.

Prázdniny a léto jsou v rozjezdu, až se budete rozhodovat, kam se podívat a kde si užívat krásy Šumavy, nezapomeňte, že Hartmanicko se na vás už teď těší...  

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Roučka

Štítky Hartmanice, tip na výlet, Hartmanicko, hotel Vintíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hartmanice lákají návštěvníky na malebné šumavské vesničky a znovu otevřený hotel Vintíř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.