Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Obyvatelé Trojky zasypali radnici nápady na vylepšení života v obvodu, chtějí sportoviště i komunitní zahrady

Více než pět desítek nápadů na zlepšení života v plzeňském centrálním obvodu zaslali lidé během dvou týdnů od spuštění speciální webové stránky. Mezi přáními obyvatel se objevují například prosby o nová sportoviště, relaxační zóny nebo komunitní zahrady. Radnice ze zaslaných žádostí vybere ty nejlepší pro každou místní část a nechá o nich znovu hlasovat veřejnost. Na vítězné projekty poté rozdělí šest milionů korun. Své návrhy mohou občané posílat do 15. září.

Relaxační zóna, komunitní zahrada, venkovní hřiště na florbal nebo pohádková stezka či chodník k přehradě České údolí. To jsou první nápady, které posílají obyvatelé třetího městského obvodu prostřednictvím webových stránek rozhodnetesami.cz.

 „Jsem překvapený, kolik nápadů nám naši občané od 15. června, kdy se projekt spustil, už zaslali. Nejčastěji si lidé přejí vybudování sportovních nebo dětských hřišť, různé relaxační zóny, komunitní zahrady nebo lavičky,“ jmenuje některé z návrhů místostarosta obvodz Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Fantazii se meze nekladou, jistá omezení tu ale přece jen jsou. „Realizace projektu se musí vejít do jednoho milionu korun pro každou místní část obvodu. Celkem jsme ho rozdělili do šesti oblastí: Skvrňany, Bory a střed, Radobyčice a Malá Homolka, Nová Hospoda a Zátiší, Výsluní společně Doudlevcemi a Valcha,“ upřesnil místostarosta Pavel Šrámek (Piráti).

Další podmínkou, aby mohl být projekt realizován, je jeho umístění. „Projekt nelze uskutečnit, jestliže se místo jeho vybudování nenachází na městském pozemku. Jiné nápady mohou zhatit například inženýrské sítě a podobně,“ vysvětluje místostarosta Ladislav Nový (STAN).

Šest přání za celkem šest milionů

„Zda je návrh proveditelný, posoudí příslušné odbory Úřadu městského obvodu Plzeň 3, případně Správa veřejného statku města Plzně. Přesné podmínky jsou popsané na webových stránkách,“ dodala mluvčí obvodu Michaela Adámková. Čas na zaslání svého přání mají obyvatelé do 15. září. Senioři mají k dispozici také tištěné formuláře, které najdou v prostorách úřadu v sadech Pětatřicátníků nebo ve třech seniorských organizacích, které se v obvodu nachází.

Hlasovat o vybraných projektech budou moci občané od 15. října až do konce listopadu. Vyhrává vždy ten, který získá ve své místní části nejvíce hlasů. „Pokud se do finanční částky jednoho milionu korun vejdou dva nebo i více projektů, zhotoví se také, a to v pořadí podle počtu získaných hlasů. Vítězné projekty představí centrální obvod před Vánoci jako dárky svým občanům,“ říká Adámková.

Webové stránky rozhodnetesami.cz chce vedení Trojky využívat nejen k projektu participativního rozpočtu, ale i k dalšímu zjišťování názorů obyvatel. „Máme představu, že jejich prostřednictvím budou naši občané hlasovat i o dalších investičních akcích, které připravujeme. Stránky se stanou dalším komunikačním nástrojem mezi radnicí a obyvateli obvodu,“ dodává závěrem starosta David Procházka (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky participativní rozpočet, nápady na vylepšení obvodu, sportoviště, komunitní zahrada, MO Plzeň 3, rozhodnetesami

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Trojky zasypali radnici nápady na vylepšení života v obvodu, chtějí sportoviště i komunitní zahrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.