Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Silná bouře řádila na západě Čech, stromy padaly na auta i na silnice, lidem na Šumavě vypadla elektřina

, aktualizováno 21. června 2023, 18:20

Extrémně silná bouře doprovázená lijákem podle očekávání dorazila kolem 15. hodiny přes německou hranici i na západ Čech. Do akce vyjíždějí hasiči nejvíce na Klatovsku a Domažlicku, kde nejčastěji likvidují popadané stromy. Několik stromů a odlomených větví se zřítilo na automobily v Sušici a v Klatovech. Hasiči evidují i neprůjezdné komunikace. Lidé z oblasti Šumavy hlásí vedle popadaných stromů i to, že jim nejde elektřina. U České Kubice najel vlak do padlého stromu.

V Plzeňském kraji se po bouřkách doprovázených silným větrem ocitlo bez elektrického proudu 8600 míst a domácností, kam elektřinu dodává ČEZ. Pracovníci jsou v terénu a pracují na odstranění poruch. 

„Začínají se nám rozjíždět zásahy spojené s počasím. V Sušici na nám. Svobody spadl kus plechové střechy. Jinak padají hlavně stromy. Předpokládám nárůst událostí spolu s postupem bouřkové činnosti, která postupuje přes území kraje,“ konstatoval mluvčí hasičů Petr Poncar. Podle jeho informací v Pražské ulici v Sušici spadl strom na jeden automobil. „Osoby se v něm již nenachází. Máme dále nahlášeno, že komunikace na ze Sušice na Tedražice je neprůjezdná. V Sušici do dvora polikliniky spadl velký kus střechy. Jedeme na místo,“ uvedl Poncar. Potvrdil i další pády stromů a větví na více automobilů v Sušici i v Klatovech.

Na mnoha místech regionu je slyšet houkání zásahových vozidel. „Na Klatovsku se zapojilo do odstraňování následků bouře vedle profesionálních hasičů i značné množství dobrovolných jednotek. Od 14 hodin do 15:40 máme přibližně 80 výjezdů,“ hlásil mluvčí Poncar. O dvacet minut později doplnil, že zásahy naskakují rychlostí jeden až dva výjezdy za minutu. „V jednu chvíli se nad námi přehnala strašně silná vichřice a silný liják. Celou zahradu máme doslova posetou strahaným listím. Naštěšstí se to obešlo bez krup," hlásila paní Jindřiška, která žije v centru Klatov. Další informace o akcích hasičů postupně aktualizujeme.

České dráhy informují, že například mezi stanicemi Česká Kubice na Domažlicku a Furth im Wald v Německu najel vlak do spadlého stromu. Nehoda se obešla bez zranění. Vlaky tam mohou mít až dvouhodinové zpoždění. Další stromy na kolejích jsou například mezi zastávkami Špičák – Hamry-Hojsova Stráž na Šumavě, Klatovy - Běšiny. nebo na Domažlicku mezi Domažlicemi a Kdyní. Kvůli pádu stromů a přerušenému trakčnímu vedení nebo zabezpečovacího zařízení stojí železniční doprava také mezi stanicemi Švihov a Přeštice či na trase z Horažďovic na Strakonice, potvrdil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Výstrahu před silnými bouřkami meteorologové několikrát upravovali. Už včera zasáhly Bavorsko silné bouřky s nárazy větru o síle přes 90 kilometrů v hodině, ve vyšších polohách už se jednalo o vichr o síle orkánu. Postupně se mračna začala přesouvat směrem na Šumavu a dále k jihovýchodu.

„Dnes očekáváme v odpoledních, a hlavně večerních hodinách místní výskyt přeháněk nebo bouřek, které budou mít hlavně v jižní a východní části republiky značný potenciál ke tvorbě velmi silných nebezpečných jevů. Na ostatním území velmi silnou bouřku vyloučit rovněž nemůžeme, ale vzhledem k poměrně velké nejistotě jejich vzniku budeme situaci sledovat a případně reagovat vydáním výstrahy před pozorovaným jevem,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svých sociálních sítích.

Největším rizikem jsou podle nich případné nárazy větru o rychlosti nad 90 kilometrů v hodině, které mohou doprovázet i více než dvoucentimetrové kroupy. „V případných supercelách, které se mohou díky dostatečné podpoře střihu větru vyskytnout, budou projevy ještě o něco silnější. Doprovodným jevem budou i přívalové srážky, ojediněle s úhrny až kolem 40 milimetrů,“ doplňují.

Bouřky můžeme očekávat i zítra. Opět je může doprovázet  silný vítr a krupobití. „Ojedinělě mohou dosahovat velikosti pěti centimetrů, očekávat můžeme i přívalové srážky s úhrny kolem 50 milimetrů. Stejně jako dnes je značná nejistota v lokalizaci, proto budeme výstrahu během zítřejšího dopoledne upravovat a upřesňovat jak místem výskytu, tak i stupněm nebezpečí,“ dodávají odborníci.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, HZSPK

Štítky bouře, vichřice, polámané stromy, zásahy hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silná bouře řádila na západě Čech, stromy padaly na auta i na silnice, lidem na Šumavě vypadla elektřina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.