Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Poprava generála Heliodora Píky na dvoře plzeňské věznice byla první justiční vraždou v bývalém Československu

Justiční vraždu armádního generála Heliodora Píky si ve středu připomíná město Plzeň. Už v lednu 1949 byl Píka ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen k trestu smrti oběšením, který byl vykonán 21. června 1949 na dvoře plzeňské věznice na Borech. Teprve v roce 1968 byl generál Píka zproštěn viny.

Vzpomínkové pietní akty se v Plzni konají u pomníku u věznice na Borech a u pomníku na náměstí Generála Píky. Armádní generál Heliodor Píka je neodmyslitelně spojen s městem Plzní, bohužel patří k prvním obětem komunistického režimu v tehdejším Československu. Jeho proces je označován za první justiční vraždu.

„Ve své úctyhodné vojenské kariéře se Heliodor Píka zúčastnil bojů na Haliči, odkud se dostal do Ruska a vstoupil do legií. Následně zamířil na západní frontu. Významně se angažoval také v exilu za druhé světové války jako prostředník mezi Londýnem a Moskvou. Krátce po komunistickém převratu byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k předem připravenému trestu smrti oběšením. Nezapomínejme na naši minulost, aby se podobné justiční vraždy již neopakovaly,“ říká starosta centrálního plzeňského městského obvodu David Procházka (ANO).

Generál Heliodor Píka se narodil v roce 1897 ve Štítině na Opavsku. Jako příslušník československých legií se během první světové války zúčastnil bojů na francouzské frontě, ve Francii později i studoval. Během druhé světové války vytvořil odbočku československého odboje s krycím názvem DORA, pracoval jako politický a vojenský zmocněnec vlády i jako náčelník vojenské mise v Sovětském svazu. Po válce se stal podnáčelníkem hlavního štábu. Už v této době byl ale sledován.

Po komunistickém převratu v únoru 1948 byl Píka z armády propuštěn a posléze uvězněn. V prosinci 1948 byl mimo jiné obžalován z vojenské zrady a ze zločinu zneužití úřední moci. V lednu 1949 byl v tajném přelíčení odsouzen k trestu smrti. Vyhovění žádosti o milost nedoporučil ministr národní obrany Ludvík Svoboda, který se později stal československým prezidentem. Tělo generála se po pitvě záhadně ztratilo, nejsou informace o tom, kde bylo pohřbeno a dosud nebylo nalezeno.

V roce 1991 udělil H. Píkovi prezident Václav Havel in memoriam Řád Milana Rastislava Štefánika za mimořádné zásluhy v boji za osvobození vlasti v době druhé světové války. Byl mu odhalen památník v Plzni i před jeho domem v rodné Štítině. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vězeňská služba ČR + Armáda ČR

Štítky poprava, plzeňská věznice, pietní akt, vzpomínka, Heliodor Píka, položení květin, MO Plzeň 3, Plzeň, Únor 1948

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprava generála Heliodora Píky na dvoře plzeňské věznice byla první justiční vraždou v bývalém Československu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.