Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Domácnosti v Plzeňském kraji loni spotřebovaly denně méně vody, než je průměr ČR

Loni spotřebovaly domácnosti v Plzeňském kraji denně v průměru 86,8 litru fakturované vody na osobu, což bylo meziročně o 1,6 litru méně. Proti průměru ČR to bylo o 2,6 litru méně. Vyšší spotřeba domácností než v Plzeňském kraji je v sedmi regionech, nižší v šesti. Cena vody bez DPH vrostla za pět let téměř o čtvrtinu.

V Plzeňském kraji, který je regionem s velkou rozlohou a má náročný terén, byl zaznamenán nejnižší podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodů, a to 87,5 procenta. Proti republikovému průměru je to o 8,1 procentního bodu méně. Informace zveřejnila krajská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Plzni.

„Specifické množství fakturované vody v kraji činilo celkem za domácnosti, průmysl a ostatní spotřebitele 134,8 litru na osobu a den (meziročně o 1,8 litru více). V domácnostech to bylo v průměru na osobu 86,8 litru, tedy 64,4 procenta fakturované vody celkem," informoval ředitel ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad. Nejvíce vody využívali Pražané, a to 111,2 l/osobu/den, nejméně lidé ze Zlínského kraje - 77,2 litru.

Cena vody bez DPH vzrostla v Plzeňském kraji od roku 2018 o 23,5 procenta na loňských 48,40 Kč za metr krychlový, což bylo druhé nejvyšší zdražení po Ústeckém kraji. Meziroční nárůst ceny vody v regionu činil 2,30 Kč/m3, stejně jako v celé ČR, kde loni voda stála průměrně 46,10 Kč/m3, za pět let o 21 procent víc. Nejnižší cena byla loni v Olomouckém kraji (38,90 Kč/m3) a nejvyšší v Ústeckém kraji (53,80 Kč/m3). Plzeňský kraj se v mezikrajském porovnání zařadil s cenou na pátou pozici, řekl Chlad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, spotřeba vody, pitná voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnosti v Plzeňském kraji loni spotřebovaly denně méně vody, než je průměr ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.