Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O možné výstavbě čtyř větrníků budou rozhodovat v referendu občané Všerub na Plzeňsku

Ve Všerubech na Plzeňsku mohou v pátek občané v referendu vyjádřit k možné výstavbě větrných elektráren v katastru města a obcí, které pod něj spadají. Zájem postavit čtyři větrníky, každý o výkonu šest megawattů, má karlovarská společnost, která instalovala v Evropě desítky větrných turbín. Referendum v městečku s více než 1600 obyvateli se uskuteční od 12:00 do 20:00 hodin.

Zastupitelé schválili konání referenda s otázkou, kterou navrhl jeho přípravný výbor: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo města v samostatné působnosti podniklo veškeré právní kroky směřující k zamezení výstavby větrných elektráren na území města Všeruby?" Plebiscit se bude konat na celém území města včetně spádových obcí Chrančovice, Chrástov, Kokořov, Klenovice, Popovice a Radimovice.

Investor, který už měl prezentaci na zastupitelstvu, má zatím jenom studii a čeká, jak dopadne referendum. Nabídl Všerubům kompenzace 60 milionů Kč za 20 let provozu všech čtyř větrných elektráren, z toho čtyři miliony jako jednorázový příspěvek při spuštění a 2,8 milionu korun za každý rok provozu. Obec teď podle starosty Václava Červenky (BEZPP) zjišťuje zájem občanů a to, co by jí větrníky přinesly, nebo naopak.

Z březnové ankety města, jíž se zúčastnilo jen 36 procent domácností, vyplynulo, že s případnou výstavbou v katastru města nesouhlasí tři čtvrtiny občanů a "pro" byla necelá pětina. Podle starosty se ankety zúčastnili hlavně odpůrci stavby, většina lidí se nevyjádřila. „Ti, co jsou proti, jsou hodně slyšet, ale mluvím také se spoustou lidí, kteří jsou pro," uvedl starosta. Někteří zastupitelé jsou pro a jiní proti.

Společnost chtěla původně postavit u Všerub sedm větrníků, což obec odmítla. Čtyři stožáry s průměrem rotoru 150 metrů by chtěl mít asi jeden kilometr za zástavbou Všerub, Radimovic a Kunějovic. Sever Plzeňska směrem na Úněšov a Bezvěrov nabízí podle větrných map velmi dobré podmínky pro větrné zdroje, což potvrdil i ČEZ, s nímž obec také jednala.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky referendum, větrníky, větrná elektrárna, Všeruby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O možné výstavbě čtyř větrníků budou rozhodovat v referendu občané Všerub na Plzeňsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.