Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Richard Šusták: Turecko, ve kterém jsem byl v rámci Erasmu, na mne zapůsobilo skvěle

PR článek

Richard Šusták na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích vystudoval obor Konstrukce staveb. Má bohaté zkušenosti ze zahraničních studijních pobytů, a právě do zahraničí povedou i jeho další kroky. Více v rozhovoru.

Váš příběh je bezesporu velmi zajímavý. Ve druhém ročníku bakalářského studia jste odjel studovat přes program Erasmus na Gediz univerzitu v tureckém městě Izmir. Byl jste zde dva semestry. Co stálo za tímto rozhodnutím? Měl jste už z dřívějších let zkušenosti s cestováním, respektive dlouhodobějším pobytem v zahraničí?
Turecko jsem si vybral na radu kamaráda z univerzitního spolku ESN, který již Erasmus prožil a poradil mi. Do té doby jsem jezdil pouze na dovolené, pokaždé do jiné země. Poznal jsem tam spoustu důležitých lidí, hlavně pak profesorku Carmen Amaddeo Ph.D., která mne dále pozvala na absolvování stáže na univerzitě Izmir Economics a posléze i na stáž v San Diegu.           

Jak na vás Turecku zapůsobilo? Umíte si představit, že byste tam třeba zůstal?
Turecko na mne zapůsobilo skvěle. Lidé jsou moc milí a rádi pomůžou se vším, co potřebujete. Izmir se dá považovat za nejevropštější město Turecka s nádechem orientu. Je situováno v zálivu a dále od něj jsou úžasné pláže. Během studia jsme s přáteli cestovali do Istanbulu, Antalye, Efesu, Pamukkale, Kapadokie, a dokonce jsme i ke konci měsíce března lyžovali ve středisku Uludag, které je zhruba 150 kilometrů pod Istanbulem. Za dnešní ekonomické situace Turecka bych se rozmýšlel, zda tam zůstat, ale jistě se tam budu vracet alespoň na dovolené a za kamarády.

Jak jste zmínil, vaše další cesta vedla na prestižní univerzitu v San Diegu, což je bezesporu velký úspěch. Jak se vám to povedlo? A čemu jste se tam věnoval?
Na univerzitu UCSD (University of California in San Diego) jsem byl pozván od již zmíněné profesorky, která se tam přestěhovala s manželem a dětmi. Po nabídce jsem podstoupil klasickou byrokracii pro udělení víza J-1 a vše potřebné. Během stáže jsem se věnoval mé diplomové práci, která se zabývá nelineární analýzou historického zámku Palizzi v italském regionu Calabria na účinky zemětřesení. Zároveň jsem spolupracoval s manželem profesorky Ozgurem Ozcelikem na experimentu. Ten probíhal v univerzitním areálu, kde se nachází největší venkovní simulátor na zemětřesení.

Jak dlouho jste v San Diegu byl? Opět – neuvažoval jste, že byste tam zakotvil natrvalo?
V San Diegu jsem strávil tři měsíce. Velmi by se mi líbilo žít v Kalifornii, a zvlášť v San Diegu, již kvůli surfování a skvělému počasí. Uvidím!

Byl jste aktivním členem organizace ESN VŠTE Budweis. Můžete ji blíže představit čtenářům?ESN je spolek lidí, co se zde na mateřské škole starají o přijíždějící studenty. Začíná to příjezdem, kdy jim pomáháme se zařízením kartičky na MHD, ubytováním a podobně. Dále se staráme o mimoškolní aktivity od sportu až po noční život.

Využívají studenti VŠTE zahraniční studijní pobyty? A naopak, mají zahraniční studenti zájem o Českou republiku
Myslím, že na studijní pobyty vyjíždí spoustu lidí, mnohdy i opakovaně. Zahraniční studenti sem přijíždějí většinou ze Španělska, Turecka, Číny a Jižní Koreji.

Jaká bude vaše další cesta? Zůstanete v České republice, nebo se vydáte za prací do zahraničí?
Má další cesta vede do Belgie, kde mne přijali na absolventskou pozici v inženýrském ateliéru.

Na závěr… Pro koho je dle vás vhodný obor Konstrukce staveb?
Obor je vhodný pro studenty ze stavebních průmyslových škol i studenty gymnázií, kteří mají rádi stavebnictví a architekturu.

Ohodnoť článek

Štítky Šusták, Erasmus, Turecko, VŠTE, San Diego, univerzita, České Budějovice, Česko, Istanbul, İzmir, Kalifornská univerzita v Berkeley, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Šusták: Turecko, ve kterém jsem byl v rámci Erasmu, na mne zapůsobilo skvěle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.