Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zoo se podařil unikátní odchov pěti mláďat agamy stromy. Na vylíhnutí čeká v inkubátoru dalších sedm vajec

Po dlouhých 15 letech a celé řadě neúspěchů se konečně podařilo v plzeňské zoo úspěšně odchovat agamu stromovou. Aktuálně už je na světě pět vylíhnutých mláďat, kterým se daří velmi dobře. V inkubátoru slibně čeká na vylíhnutí ještě sedm dalších vajec.

Stromové agamy jsou relativně velcí ještěři s nápadně zvětšeným hrdlem a šupinami tvořícími hřeben táhnoucí se od hlavy až po ocas pocházejí z druhého největšího ostrova světa, Nové Guiney. Vyskytují se ale rovněž na několika dalších přilehlých ostrovech a souostroví, a to převážně v tropických deštných lesích do nadmořské výšky 800 metrů.

S chovem agam začala plzeňská zoo v roce 2008, kdy tropický pavilon získal pár těchto ještěrů. „Ze získaného páru ovšem krátce po příjezdu uhynula samice a s ní na dlouhou dobu odešla též vidina plnohodnotného chovu s perspektivou mláďat. Získat samici k vytvoření páru nebylo toho času jednoduché. Na jedince odchované v lidské péči snad nebylo možné ani narazit. Většina importovaných zvířat z volné přírody trpěla po náročném transportu přes půl zeměkoule dehydratací a velmi špatným zdravotním stavem končícím v naprosté většině případů úmrtím,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

Osiřelý samec byl pět let umístěn v expozici tropického terária, poté byl v roce 2013 deponován soukromému chovateli. Tento krok později slavil úspěch a zoologická zahrada obdržela v roce 2015 tři mláďata, kteří jsou potomky tohoto původního samce. Ta byla umístěna v chovatelském zázemí expozice Akva Tera. „Dospělosti se dožila pouze dvě z nich. Ukázalo se, že obě jsou samice. V květnu 2020 byly přemístěny do nově vybudovaného paludária s názvem Nová Guinea v návštěvníkům přístupné části expozice, kde jsou dodnes,“ říká mluvčí Vobruba.

Svého vysněného samce se obě samice počkaly v červnu roku 2021. Tehdy získala Akva Tera dospělého samce, který se rychle zabydlel a začal přijímat potravu. Na větvích nehnutě sedící zvířata ovšem žádné známky kontaktu nejevila. „Mezi ošetřovateli začaly panovat obavy, že agamy mohou pocházet ze vzdálených lokalit a nemusejí být navzájem reprodukčně kompatibilní. K intenzitě obav přidalo nalezení další neoplozené snůšky vajec. Slibně vypadající, čili oplozená vejce, objevili ošetřovatelé až v září 2022. Vánoční nadílka s podobou očekávaného odchovu se ale nekonala,“ uvedl ošetřovatel Akva Tera Lukáš Pola. 

V prosinci 2022 se první mládě sice dokázalo proříznout skrze vaječnou skořápku, vylézt z ní však už nezvládlo. Stejným způsobem zahynulo také druhé mládě ze stejné snůšky. „Na doporučení zkušeného chovatele byla zbývající vejce nalezená 11. prosince 2022 přemístěna do inkubátoru s teplotou 23,5 ºC s nadějemi, že tím bude jeden z možných faktorů neúspěchu eliminován. Ke zdařilému líhnutí došlo až 20. března 2023, kdy na svět přišlo první mládě, a to po 99 dnech inkubace,“ oznámil radostně ošetřovatel.

Druhé mládě následovalo o tři dni později. Z dalších třech vajec ze snůšky z 1. ledna 2023 se vylíhla mláďata v dubnu. Celkem tedy ošetřovatelé oslavují pět vylíhnutých mláďat a drží pěsti dalším sedmi vejcím, která čekají v inkubátoru. Chovné trio je ke spatření v expoziční, návštěvnické části Akva Tera; mláďata jsou umístěna v chovatelském zázemí.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Doxanský, Kateřina Misíková

Štítky agama stromová, akva tera, odchov mláďat, unikátní odchov, chov ještěrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo se podařil unikátní odchov pěti mláďat agamy stromy. Na vylíhnutí čeká v inkubátoru dalších sedm vajec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.