Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V nevídaném množství rozzářily louky na Tachovsku tisíce růžových kvítků silně ohrožených všivců lesních

Tisíce drobných růžových kvítků všivce lesního mimořádně vykvetly v nevídaném množství na loukách v národní přírodní památce Na požárech nedaleko od Rozvadova na Tachovsku. Všivec je silně ohrožený druh naší květeny a k životu vlhká otevřená stanoviště bez zastínění. Louky leží na území CHKO Český les.

Tentokrát všivec vykvetl na ploše po velkoplošné vyřezávce náletových dřevin na loukách, které s poválečným zánikem obce Jedlina přestal člověk obhospodařovat. Ty postupně zarůstaly. „Od roku 2001 zdejší louky pravidelně kosíme, vyřezáváme náletové dřeviny, likvidujeme invazní rostliny a na některých místech narušujeme travní drn. Již několik let tuto péči financujeme z evropských zdrojů. Domníváme se, že všivcům prospěla zejména pastva jaků, kterou zde od roku 2021 zajišťuje ČSOP Libosváry,“ popisuje Markéta Kašparová, botanička a vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny CHKO Český les Markéta Kašparová.

Téměř 80 hektarů národní přírodní památky Na požárech tvoří pestrá mozaika rašelinných, slatinných a pcháčových luk, smilkových trávníků s roztroušenými porosty křovitých vrb a solitérních smrků. Žijí zde stovky druhů rostlin a živočichů. Řada z nich je vzácných a chráněných.

„Ukazuje se, že péče o národní přírodní památku Na požárech má smysl. Rok od roku roste druhová rozmanitost a zvětšují se populace populace chráněných druhů rostlin a živočichů. Péče prospívá třeba orchideji prstnatci májovému, masožravé rosnatce okrouhlolisté nebo vrbě borůvkovité, která v České republice roste na pouhých čtyřech místech. Daří se zde také motýlu perleťovci severnímu, mravenci rašelinnému nebo i nově objevenému druhu lokality střevlíku Ménétriésovu,“ dodává Markéta Kašparová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markéta Kašparová

Štítky všivec lesní, CHKO Český les, ohrožená rostlina, vykvetl všivec lesní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nevídaném množství rozzářily louky na Tachovsku tisíce růžových kvítků silně ohrožených všivců lesních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.