Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mládě velmi vzácné zebry bezhřívé, narozené v lednu v plzeňské zoo, se jmenuje Embimbi

Embimbi, což v jazyce Sierra Leone znamená "dobrou noc", se jmenuje mládě vzácné zebry bezhřívé, které se 27. března narodilo v plzeňské zoologické zahradě. Zebry bezhřívé, které jsou nejohroženějším z pěti poddruhů zebry stepní, chová plzeňská zoo od roku 2020. Tehdy nová chovná skupina dovezená z polské zoo Borysew nahradila dosavadní dlouholetý chov zebry Chapmanovy.

„Mláďata bezhřívých zeber se v Plzni narodila i v letech 2021 a 2022, ale nepodařilo se je odchovat. Embimbi a na 16. ledna narozená samička Tanisha, jsou tak prvními dvěma odchovy zeber bezhřívých v Plzni," informoval mluvčí zoo Martin Vobruba. 

Matkou Embimbi je čtrnáctiletá samice Etosha, otec je čtrnáctiletý Kim, který v prosinci odjel do dánského Givskudu. Kim je otcem i druhého letošního mláděte Tanishy, což ve svahilštině znamená narozená v pondělí, řekl mluvčí. Nedávno do Plzně chovatelé přivezli z pražské zoo nového hřebce Haidara a klisny Piu a Poru. Zebry bezhřívé v Plzni obývají africký výběh s pštrosy dvouprstými a antilopami voduškami červenými. Obě skupiny zeber se zatím ve výběhu střídají.

Plzeňská zoologická zahrada se před třemi lety přidala k záchraně zeber bezhřívých, kterých žije přibližně 300 posledních jedinců na savanách a v křovinatých oblastech severní a severovýchodní Ugandy. Vzácností jsou i v zoologických zahradách. Pouze 11 evropských zoo chová kolem 40 těchto zeber," uvedl mluvčí. Chovná základna pochází z Čech. Zebry bezhřívé totiž dovezli do Evropy mezi lety 1969 a 1976 tehdejší ředitel královedvorské zoo Josef Vágner a zoolog Luděk Dobroruka. Potomci těchto zvířat žijí také například v liberecké zoo.

Své jméno zebra získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve dvou až třech letech stáří, někteří samci mohou hřívu ztratit zcela. Zvířata žijí v rodinných skupinách o šesti až 20 jedincích. Hierarchicky uspořádané stádo vede vůdčí klisna. Samicím se rodí jedno mládě po roce březosti.

Zebry plzeňská zoo chovala od roku 1974 a množily se tu od roku 1977. Desítky mláďat měly dlouhodobě chované zebry Chapmanovy, asi 25 potomků zde měly zebry Böhmovy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky mládě zebry, zebra bezhřívá, vzácná zebra, zoo Plzeň, zoo, plzeňská zoo, chov zeber

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě velmi vzácné zebry bezhřívé, narozené v lednu v plzeňské zoo, se jmenuje Embimbi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.