Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lékařka Eva Perglerová z Plzeňska úspěšně zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest jako teprve třetí Češka

, aktualizováno 24. května 2023, 20:50

Nejvyšší horu světa Mount Everest zdolala dnes v 10:40 hodin ve skvělé formě česká horolezkyně Eva Perglerová, soukromá zubní lékařka z Přeštic na jižním Plzeňsku. Stala se tak teprve třetí českou horolezkyní, které se to podařilo. Po výstupu na vrcholek ve výšce 8849 metrů se už vrátila do tábora C4. Eva je součástí americké expedice Madison Mountaineering, kterou vede renomovaný horský vůdce Garrett Madison. Ten má po dnešním výkonu na svém kontě už 13 úspěšných výstupů na Everest.

„S nadšením oznamujeme, že expediční tým Madison Mountaineering Mount Everest 2023 úspěšně dosáhl vrcholu nejvyšší hory světa a bezpečně už se všichni vrátili do svých stanů v táboře C4. Celý tým dosáhl vrcholu v době mezi 10:30 a 12:00 místního času. Všichni si užili nádherný vrcholový den plný slunce, slabého větru a skvělých podmínek na trase,“ hlásil do vysílačky nadšeně vůdce expedice Garrett Madison na oficiálním webu expedice„Bylo teplo, téměř žádný vítr, na hoře téměř žádní další horolezci. Strávili jsme tam celkem asi dvě hodiny, někteří z nás se jen kochali výhledy, teplem a užívali si, že jsme na vrcholu Mount Everestu,“ dodal Madison

Úspěšná česká horolezkyně Eva Perglerová vrcholu Mount Everest dosáhla v první skupině expedice společně s dalšími třemi horolezci. Vedle Američana Garretta se jedná o lezce z Kanady a ze Spojených arabských emirátů. Tuto skupinu ještě doprovázeli zkušení šerpové. Jeden z nich stanul na vrcholu nejvyšší hory světa už dvanáctkrát. O úspěchu lékařky z Plzeňska jako první informuje Plzeňská Drbna. Na vrchol Everestu se ve středu dostalo celkem sedmadvacet horolezců, z nichž byli čtyři průvodci a patnáct nepálských šerpů.

Zatímco někteří členové týmu ještě následující den hodlají vystoupat na sousední vrchol Lhotse (8 516 m), na čtvrtou nejvyšší horu světa. Eva Perglerová ale bude pokračovat dolů do tábora 2 (6500 m) a následující den dolů do základního tábora (5364 m). A vzkázala všem, že už se moc těší domů. 

Cestu k vrcholu měla expedice zahájit už minulý týden, ale výstup ze základního tábora se musel odložit vzhledem k tomu, že na nechvalně proslulém ledopádu Khumbu se zpřetrhala některá lana a poškodily se i žebříky, které musí horolezci překonávat. Všechny expedice musely čekat, až šerpové lana opraví.

Naposledy se Eva Perglerová prostřednictvím svého mobilního telefonu ozvala na sociálních sítích o víkendu, když popisovala cestu z tábora označovaného C1 ve výšce 6035 metrů. Poslední výškový tábor C4 se pak nachází ve výšce 7900 metrů. „Musíme dolézt z C1 do C2, tam máme věci, stany a spacáky. Pak tam den odpočinem, pak do C3 a další den do C4. Tam odpočineme a v noci se jde na vrchol. Z C2 už táhneme věci nahoru. Z C3 ve výšce 7158 metrů se jde s kyslíkem a i se s ním spí. Ale jen trošku nám dají cucnout. Naplno jen výstupový den. Do C3 jsem už vylezla na pohodu. Nahoře na vrcholu bylo -50 stupňů,“ psala Eva.

Garrett oznámil útok na vrchol v úterý

Další zprávy z výstupu expedice už hlásil Garrett Madison jen prostřednictvím vysílačky. V pondělí oznámil, že se horolezecký tým bezpečně usadil ve svých stanech v táboře C4 na South Col, mezi vrcholy Everestu a Lhotse. Podle jeho slov se celému týmu skvěle dařilo. V úterý oznámil, že 24. května tým zahájí finálový výstup na nejvyšší vrcholek světa.

„Během několika krátkých hodin se tým vynoří ze svých stanů, kolem půlnoci opustí South Col a vypraví se směrem k vrcholovému hřebeni Mount Everestu, který je zavede na vrchol. Včera jsme se dobře vyspali, měli jsme klidný den, kdy jsme se zotavovali a připravovali na náš dnešní pokus o vrchol. Takže počasí vypadá skvěle, asi nejlepší den sezóny se blíží, držte nám palce. Takže tady děláme naše přípravy na poslední chvíli, dojídáme večeři, plníme lahve s vodou, budeme spát dvě hodiny, než vstaneme a jdeme,“ uvedl do Garrett do vysílačky v úterý v podvečer našeho času.

Na majestátní horu před Evou Perglerovou vystoupalo dosud jen 15 českých horolezců. Jako první v roce 1991 Leopold Sulovský. Po Renatě Chlumské a Kláře Poláčkové (Kolouchové) dnes Eva Perglerová doplnila pomyslné pódium tří českých horolezkyň.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Perglerová, Terray Sylvester

Štítky Eva Perglerová, lékařka zdolala Mount Everest, česká horolezkyně, Mount Everest, nejvyšší hora světa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařka Eva Perglerová z Plzeňska úspěšně zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest jako teprve třetí Češka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.