Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Provoz rodinného domu může být levnější. Co pro to udělat?

PR článek

Rodinný dům přináší radost, v současné době však řada jeho majitelů řeší náklady na provoz. Kolik bude stát vytápění či ohřev teplé vody? Vyplatí se nákup tepelného čerpadla? A jaký přínos může znamenat investice do fotovoltaiky?

Výstavba rodinného domu obnáší základní otázku. Jakou otopnou soustavu instalovat, jaký zdroj tepla pořídit? Lidé přirozeně řeší roční náklady a návratnost investice. 

Důležitých parametrů je několik. Náklady na vytápění ovlivňuje štítek, velikost a orientace domu. Náklady na ohřev teplé užitkové vody (TUV) pak zase ovlivní počet lidí v domácnosti. Každá rodina má rozdílné potřeby, využívá dům jiným způsobem. Proto se mohou náklady na provoz domu, byť stejného, lišit. Také je zavádějící porovnávat náklady vizuálně podobných domů. Za stejnou fasádou se může skrývat zcela jiná konstrukce domu, se zcela odlišnými tepelnými vlastnostmi.

Co je tepelná ztráta?

Roční potřebu tepla udává teplená ztráta daného domu, což je součet tepelných ztrát všech konstrukcí plus tepelné ztráty infiltrací a větráním. Záleží také na tom, na jakém místě dům stojí. Nutné je proto získat odborný odhad. Na jeho základě je pak možné vybrat zdroj tepla. 

U zdrojů tepla, které nejsou závislé na klimatických podmínkách, jako je elektrokotel, plynový kotel, kotel na tuhá paliva, je návrh výkonu jednoduchý. Měl by být minimálně stejně velký jako je tepelná ztráta. Obvykle se výkon navrhuje s určitou rezervou. Díky šetrnosti a menší energetické náročnosti lidé v současnosti cílí svůj zájem o koupi směrem na tepelná čerpadla. Jak vybrat kvalitní tepelné čerpadlo?

Mezi důležité ukazatele patří výkon jednotky tepelného čerpadla. S poddimenzovaným čerpadlem dům nevytopíte. U tohoto údaje věnujte pozornost především testovacím podmínkám, za jakých byl výkon měřen. Dále je důležitý bivalentní bod, což je teplota, od které se musí použít záložní (bivalentní) zdroj energie dodávaný elektrickou spirálou, která doplní chybějící energii k dosažení potřebného výkonu a pokrytí tepelné ztráty domu i ohřev vody. S tím zákazníkovi poradí prodejce či výrobce. 

V neposlední řadě je třeba myslet na topný faktor, tedy údaj, kolik dotyčný uspoří. Jde o poměr mezi výkonem a příkonem pro provoz celého topného systému čerpadla.

Majitelé domů by si pak měli určit, zda bude tepelné čerpadlo sloužit pouze k vytápění či napříkald k ohřebu užitkové vody. 

Náklady na vytápění a celkové provozní náklady si mohou zájemci spočítat například na kalkulačkách odborných serverů TZB-info.cz nebo na webových stránkách AC-Heating.cz

Byť je cena vždy jedno z rozhodujících „závaží na misce vah“, nedejte jen na ní. Otopná soustava a topný zdroj tepla je srdcem domu. Obtížně se mění a podcenění se může vymstít. Tepelná čerpadla se navíc stávají dostupnější širší části populace díky spolupráci výrobců a poskytovatelů finančních služeb, kdy lze rozložit platby za zařízení v čase a usnadnit tak dostupnost moderních a k přírodě šetrných zdrojů energie.

Za vážení stojí také využití fotovoltaiky, která umožňuje ukládat našetřené přebytky do baterií anebo je prodávat zpět do sítě.

Na chlazení domu je možné, jako jeden z mála zdrojů tepla, využít tepelné čerpadlo. Komplexností využití je zákaznicky oblíbeným dodavatelem například dodavatel tepelných čerpadel AC Heating, který disponuje chytrou regulací xCC.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ac heating, rodinný dům, provoz, náklady, úspora, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz rodinného domu může být levnější. Co pro to udělat?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.