Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Plzeň pro sebe zachránila dvě pošty. Celkem se tak v Plzeňském kraji uzavře 20 poboček České pošty

Dvě provozovny pošty v Plzni se podařilo po jednáních zachránit v Plzeňském kraji, kde chtěla Česká pošta (ČP) od července uzavřít 22 poboček. Zachována zůstane pošta v obchodním centru Olympia v okrajové části Černice a na sídlišti Skvrňany, kde žije 13 000 obyvatel. Místo pobočky ve Skvrňanech pošta zruší pobočku v Křimicích, nicméně město její provoz převezme jako Poštu Partner Plus. V regionu zanikne ke 30. červnu necelá čtvrtina pošt.

"Ve Skvrňanech jde o výměnu poboček kus za kus. Nebude zrušena pošta 18, ale místo ní pošta 22 (Křimice). Vedení města i městské části ji ale chtějí zachovat formou Pošty Partner Plus, což znamená, že nám provozovatel platí za provoz této pobočky," řekl mluvčí ČP Matyáš Vitík. V Plzni, kde je zatím 26 pošt, podle Vitíka neskončí oproti původnímu plánu ani pošta v Olympii a místo ní bude zrušená některá z dlouhodobě uzavřených, kterých jsou po republice jednotky. Pošta zruší celkem 300 poboček a tento počet je neměnný.

"V obou případech jde pro naše město o strategické pobočky. Jednání se zástupci České pošty bylo konstruktivní," uvedl k výsledku jednání se státní firmou plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle něj se město o Olympii dohodlo s ČP za hodinu s tím, že půjde o poštu "navíc", tedy nebude vyměněna za zrušení jiné ve městě, což se dosud podařilo jen v Pardubicích. "Převzetí pošty v Křimicích městem je to nejmenší, co lze pro Plzeňany udělat," doplnil. Veškeré náklady bude hradit město, obvod se na nich nebude podílet. Půjde o poplatek ČP za franšízu 30 000 Kč měsíčně plus úhrady za techniku a software a mzdy dvou pracovnic. Provozovna, která je v městském objektu, bude otevřena stejně jako dosud a bude nabízet i stejné služby.

V Klatovech skončí k 30. červnu tři pošty, dvě ze tří v Tachově a další se uzavřou v Domažlicích, Rokycanech, Sušici a Břasích na Rokycansku. Podle tajemníka Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) Pavla Hrušky chtělo sdružení jednat s ČP, ale její manažeři termín dvakrát odložili. ČP ho svolala na 25. května do Plzně, kde budou obce, kde se mají pobočky rušit.

V Tachově má podle ČP zůstat jen hlavní pošta. Město se smířilo s rušením provozovny na sídlišti Východ, ale chtělo, zejména kvůli seniorům, zachovat poštu na sídlišti Rapotín. "Zvažujeme tam model Partner Plus, ale čekáme na podklady od České pošty o počtu úkonů, tedy jestli se to vyplatí, nebo zda kvůli několika málo seniorům nepůjdeme spíš cestou senior taxi a odvozu méně mobilních lidí na hlavní poštu," řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov). Senior taxi zřídí Tachov nejpozději od září a bude dovážet hůře pohyblivé občany na poštu, k lékaři, za nákupy nebo do banky.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) je zřizování Pošty Partner Plus pro obce velmi finančně náročné. Jsou to záležitosti několika milionů korun ročně a zvláště obce menší velikosti si to nemohou dovolit. Také SMPOK považuje model Pošta Partner Plus pro obce za problematický. "Teď se jedná o tom, že by část úhrad měl kompenzovat stát," řekl Hruška. Největší obvod Plzeň 1 zvažoval Poštu Partner Plus. Podle mluvčí Miroslavy Vejvodové teď pošta pracuje na aktualizaci podmínek modelu a slíbila, že je představí v řádu týdnů. "Poté uvidíme, zda je záchrana alespoň jedné pobočky reálná. Současné podmínky pro nás nejsou finančně akceptovatelné," dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, rušení poboček, zachráněná pobočka, pobočky pošty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň pro sebe zachránila dvě pošty. Celkem se tak v Plzeňském kraji uzavře 20 poboček České pošty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.