Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V zimě přenocovalo v Plzeňském kraji o 23 procent turistů více než loni, nejvíce cizinců přijelo ze SRN

V letošním prvním čtvrtletí přenocovalo v Plzeňském kraji 150 159 turistů, což je meziročně o 23,2 procenta více. Zahraničních návštěvníků přijelo 54 036, proti loňským prvním třem měsícům to byl nárůst o 55,9 procenta. Domácí turisté tvořili 64 procent návštěvníků kraje, tedy 96 123, jejich počet se meziročně zvýšil o více než desetinu. 

V roce 2019, tedy v posledním běžném roce před pandemií, přenocovalo v plzeňském regionu za první tři měsíce 147 793 turistů. O rok později, kdy se nemoc covid-19 začala koncem prvního čtvrtletí teprve projevovat, jich bylo 121 888, a loni 122 314. V počtu hostů skončil plzeňský region mezi 14 kraji ČR devátý. Nárůst počtu turistů zaznamenaly všechny kraje, nejmenší v procentech měl Liberecký kraj a to 1,3 procenta, největší naopak Praha, a to o 77,5 procenta. V počtu hostů byla nejsilnější také Praha, naopak nejslabší Ústecký kraj.

Nejvíce cizinců, 27 956, evidovala ubytovací zařízení Plzeňského kraje tradičně z Německa, jichž přijelo za první tři měsíce meziročně téměř o 64 procent víc. Druzí byli opět Slováci, 2861, jejichž počet se meziročně zvýšil o více než 39 procent. Třetí byli Poláci, kteří vystřídali Italy. Turistů z Polska dorazilo do regionu 2338, a meziročně tak posílili o 78 procent, nejvíce ze všech hlavních zahraničních zemí. Následovali Ukrajinci s 1959 hosty a s téměř padesátiprocentním meziročním růstem a Italové s 1934 návštěvníky (+24 pct). Šestí skončili za první tři letošní měsíce Rakušané, jichž v regionu nocovalo 1474, proti loňsku o 42 procent víc, sedmí pak Francouzi se 1402 hosty a s pětiprocentním poklesem.

Hosté strávili letos od ledna do konce března v hotelech, penzionech a kempech v Plzeňském kraji 373 127 nocí, z toho téměř 67 procent, tedy 248 503 nocí, připadlo na české turisty, což bylo meziročně o necelých osm procent víc. Počet přenocování všech návštěvníků se meziročně zvýšil o 18 procent, u cizinců téměř o 46 procent. Průměrná délka přenocování činila 2,5 noci a byla o desetinu kratší než loni.

„Na celkové návštěvnosti České republiky se Plzeňský kraj podílel čtyřmi procenty. Nejnavštěvovanějším regionem je dlouhodobě Praha, kde se koncentrovalo 35,6 procenta všech turistů," řekl ředitel plzeňské pobočky Českého statistického úřadu Miloslav Chlad. Dalšími nejnavštěvovanějšími oblastmi byly kraje Královéhradecký, Jihomoravský a Karlovarský. Nejméně návštěvníků směřovalo na Ústecko, Pardubicko a Vysočinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky turistický ruch, počet turistů, statistika, návštěvnost v kraji, zahraniční turisté, turisté ze zahraničí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zimě přenocovalo v Plzeňském kraji o 23 procent turistů více než loni, nejvíce cizinců přijelo ze SRN  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.