Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tvůrci originálních májek opět nezklamali, tentokrát ukřižovali alkoholika

Léčebná metoda doktora Nešpora dorazila na severní Plzeňsko, konkrétně do obce Chotiná, která je proslulá svými netradičními májkami. Letošním motivem se stal mučedník na kříži a jeho velká láska k pivu. Ukřižovaný alkoholik připomínající Švejka v montérkách nahradil obří prak. Předloni stál před místní hospodou gigantický špekáček. Velký úspěch si i za hranicemi regionu zasloužila také rozlitá plechovka Plzně a především pak legendární paštika.

„Je to už hrozně dávno, ale začalo to u našeho hospodského, který vždy nadával, že je ta májka moc nízká nebo moc křivá. Tak jsme si řekli, že na truc uděláme borovici. Ve výsledku z toho byla taková štětka a ujalo se to. Od té doby jsme si začali vymýšlet různé kraviny. Samozřejmě se na to lidé pokaždé těší, takže se to snažíme ozvláštnit a každý rok to někam posunout,“ vysvětloval před časem Plzeňské Drbně František Valeš, zakladatel Společenstva vykalenejch hřebíků, které má celou tuto taškařici na svědomí.  


Někdy se námětem stanou i politici. Například v roce 2016 se na májku se zavěšenými rudými trenkami sápal bývalý prezident

Na originálně pojatou májku jste mohli v Chotiné narazit už v roce 2000. Od té doby se tam objevilo například čapí hnízdo, palma, eroticky laděný posed s poselstvím „máj – lásky čas“ a velmi úspěšná byla i májka Májka, která proslavila malou vísku i za hranicemi regionu. „Nápadů máme pořád hodně, ale musíme se také řídit tím, co jsme schopni vyrobit. S polepy na plechovku piva nám pomáhal grafik a byl to asi i náš nejnákladnější kousek,“ prozradil Valeš. 

Skoro se až nabízí myšlenka, jestli to celé není promyšlený strategický tah, aby májku z čirého obdivu nikdo ze sousední vesnice nepřišel podříznout. Ovšem i kdyby to někoho napadlo, nepochodil by. Májku tu hlídají zuby nehty. 

V předvečer prvního května se stavěl máj a dodnes je v téměř každé vesnici na začátku května vidět krásná májka, symbol jara. Stejně starou tradicí jako stavění májky (doklady o tomto zvyku jsou již z 15. století) je nejspíš i její kradení přespolními sousedy. Mnohdy se kvůli tomu i dnes strhne pořádná rvačka. Dříve mládenci navíc stavěli menší májky, ozdobené břízky, před domy svých dívek.

FOTOGALERIE: Unikátní májky v Chotiné

Sobota, 29. dubna 2023, 07:01

Rok 2024, foto: Radek Přibyl
Rok 2023, foto: Radek Přibyl

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Přibyl, Společenstvo vykalených hřebíků

Štítky májka, Chotiná, originální májka, tradice, první máj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tvůrci originálních májek opět nezklamali, tentokrát ukřižovali alkoholika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.