Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Čtyři Ukrajinci posílili řady plzeňské městské policie na pozici preventistů kriminality. Zaměří se na své krajany

Čtveřice Ukrajinců žijících v Plzni už řadu let posílila řady plzeňské městské policie. Na pozici asistentů prevence kriminality budou přednostně pracovat s ukrajinskou menšinou. V Plzni, která má jednu z největších průmyslových zón v České republice, dlouhodobě pracují tisíce Ukrajinců. Další uprchlíci z Ukrajiny do Plzně přišli v souvislosti s válečným konfliktem a jejich počty stále narůstají.

„Chceme, aby ukrajinští asistenti přispěli k omezení porušování veřejného pořádku a zvýšili pocit bezpečí obyvatel Plzně. Měli by rovněž působit preventivně a přispět ke snížení počtu spáchaných přestupků a trestných činů. Ze zkušeností z minulých let totiž víme, že asistenti jsou komunitou velmi dobře přijímáni,“ vysvětlil Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň), radní pro oblast bezpečnosti.

Asistenti pomohou uprchlíkům i s překonáním jazykové bariéry při seznamování se s právními normami a vyhláškami města Plzně a s navázáním kontaktu se samosprávou a poskytovateli sociálních služeb.

Novou formu pomoci ze strany ukrajinských asistentů oceňuje i velitel plzeňské městské policie Petr Nováček. „Asistenti prevence kriminality jsou zařazeni na obvodní služebnu ve Skvrňanech, působit budou v centrálním obvodu a podle aktuální situace je nasměrujeme do oblastí s větší kumulací válečných uprchlíků, tedy do okolí ubytoven, obchodních center nebo úřadu práce. Jednou z vytížených lokalit je také okolí Boleveckých rybníků, kde zejména v letních měsících docházelo k vandalství, pytláctví nebo nelegálnímu rozdělávání ohňů,“ popsal Nováček.

Ukrajinští asistenti budou spolupracovat také se školami, které přijaly velký počet ukrajinských žáků. Některé děti totiž zatím neznají nové prostředí a mají problémy se přizpůsobit školnímu systému. Asistenti proto mohou plnit roli průvodců pro nové žáky a pomohou jim se rychleji integrovat. „Denně budou také vyhodnocovat poznatky týkající se bezpečnostní situace ve sledovaných oblastech,“ dodal Jiří Winkelhöfer.

Na projekt prevence kriminality na místní úrovni ke zvládání dopadů uprchlické vlny souvisejících s invazí Ruské federace na Ukrajinu, obdrželo město Plzeň dotaci ve výši 1,06 milionu korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Preventisté městské policie, Ukrajinci, asistenti, MP, asistenti prevence kriminality

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři Ukrajinci posílili řady plzeňské městské policie na pozici preventistů kriminality. Zaměří se na své krajany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.