Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Obrovská tragédie, 50 poutníků zahynulo o Velikonocích v Sušici. Zřítil se pod jejich tíhou most přes Otavu

Veliká tragédie se stala na Velikonoce v Sušici roku 1859, když se procesí poutníků vypravilo do Emauz. Lidé se zastavili na provizorním mostu přes řeku Otavu. Ten jejich tíhu neunesl a zřítil se do vody. Zahynulo tehdy přes 50 poutníků, dalších 100 vyvázlo se zraněním. O nehodě psal i proslulý šumavský spisovatel Karel Klostermann.

Kamenný most přes řeku Otavu v Sušici měl původně čtyři oblouky. Několikrát ho rozsáhle poškodily povodně. Roku 1784 se zřítila dokonce celá polovina mostu. Vždy po povodních se zbořená část mostu nahradila jen provizorní a nepříliš bezpečnou mostní konstrukcí ze dřeva. A to bylo také příčinou jedné z nejhorších tragédií v historii města Sušice.

Na Velikonoce 24. dubna 1859 pozdě v noci došlo na most procesí poutníků. V procesí mělo jít kolem 1600 osob ze Sušice i z dalekého okolí. Dav lidí se vypravil od kříže na náměstí a směrem ke kapli Anděla Strážce. Na mostě u kapličky se průvod zastavil. Dřevěný most toto značné zatížení nevydržel a zbortil se. V jeho troskách a v řece našlo smrt přes padesát poutníků, kolem stovky dalších utrpělo různá zranění.

Při zpracování tohoto článku jsme s laskavým svolením čerpali z publikace 100 zajímavostí ze staré Šumavy II., kterou vydalo plzeňské nakladatelství Starý most. 

Velikonoční tragédii v Sušici popsal v jedné ze svých povídek šumavský spisovatel Karel Klostermann. O nehodě mu vyprávěl jeho otec, lékař Josef Klostermann. Ten tehdy pomáhal zachraňovat a ošetřovat zraněné poutníky. Na základě vyprávění svého otce si zřejmě spisovatel Klostermann událost ve své povídce ještě trochu upravil, aby vypadala více dramaticky.

Zatímco spisovatel nechává poutníky po zřícení mostu utonout v Otavě rozvodněné jarním táním, podle později objevených dokumentů měl ale být v době tragédie v Otavě nízký stav vody. To ale nic nemění na tom, že více než 50 účastníků procesí přišlo v řece o život.

Dřevěný most se i po tragické nehodě dále opravoval jen provizorně až do roku 1882, kdy ho nahradila nová mostní železná konstrukce. Ta sloužila po další úpravě a zesílení až do roku 1958, kdy se zahájila stavba nového dvouobloukového betonového mostu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nakladatelství Starý most

Štítky velikonoční tragédie, zřícený most, sušická tragédie, zahynulo 50 poutníků, procesí poutníků, Karel Klostermann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovská tragédie, 50 poutníků zahynulo o Velikonocích v Sušici. Zřítil se pod jejich tíhou most přes Otavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.