Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský kraj letos rozdělil nejmenším obcím na obnovu venkova 100 milionů

Nejmenším obcím rozdělil letos Plzeňský kraj 100 milionů v Programu stabilizace a obnovy venkova (PSOV). V nejvýznamnějším programu kraje na podporu venkova dostane peníze 320 projektů, obce celkově přihlásily akce za 129 milionů Kč. Jde o rekordní částku a ve srovnání s podobnými programy jiných krajů je to nejvyšší suma na hlavu. Příští rok by chtěl kraj vydat až 120 milionů Kč, určitě zohlední inflaci.

"V roce 2021 jsme na program alokovali 80 milionů, loni 93 milionů a letos 100 milionů korun. A pokud by obce potřebovaly na opravdu akutní případy a budou jim scházet peníze třeba na dodělání školy, tak jim ještě dáme," uvedl náměstek náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO a nezávislí). PSOV vyhlašuje kraj od roku 2005. Obce do 2000 obyvatel mohou získat až 500 000 korun a větší obce do 300 000 Kč. Obce oceněné titulem Vesnice roku Plzeňského kraje si mohou přijít až na 700 000 Kč. Žádosti o peníze jsou podle Vanky velmi jednoduché. "Pro malé vesničky je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu svého nemovitého majetku," řekl.

Nejvíce, zhruba ze 40 procent, chtěly vesnice peníze na opravy obecních budov - hlavně úřadů, kulturních domů, škol, hasičských zbrojnic a nádrží, parků, sportovišť a dětských hřišť, osvětlení, revitalizace návsí, změny vytápění a bezdrátový rozhlas, 15 procent šlo na komunikace a chodníky.

Kvášňovice dostaly peníze vodovod, Trhanov na odbahnění rybníku. Plešnice na obecní stodolu, Rybník na opravu penzionu, Havlovice na lávku, Osvračín na opravu pláště zámku, Pocinovice, Čižice a Krsy na hřbitov, Kejnice, Ostřetice, Lité, Kasejovice, Stod, Horní Kozolupy na opravy kapliček, Hradec a Zvíkovec na kostel, Loza na obecní hospodu a Nekmíř se Zahrádku na opravu obecních prodejen.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) je v letošním roce v krajském rozpočtu vyčleněno na dotační tituly Plzeňského kraje, vypisované od ledna, přes 772 milionů korun, což je proti loňsku o 105 milionů víc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky obnova venkova, nejmenší obce, rozvoj obcí, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj letos rozdělil nejmenším obcím na obnovu venkova 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.