Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Plzeňském kraji je v provozu jen několik areálů v Železné Rudě

Počasí ani v polovině ledna neumožnilo vlekařům v Plzeňském kraji naplno zahájit zimní sezonu. V provozu jsou jen větší areály v Železné Rudě, které dokázaly vyrobit technický sníh, a areál v Kašperských Horách. Ani zde ale nemají v provozu všechny sjezdovky. Dobře na tom nejsou ani příznivci běžek. Pro ně je upraveno jen několik kilometrů tras v okolí Modravy, kvůli častému střídání teplot jsou ale stopy namrzlé.

Vlekaři hlídají každou vhodnou dobu, kdy teplota klesne dostatečně nízko, aby mohli spustil sněhová děla a vyrábět sníh. "Máme nařízený budík, kontrolujeme počasí v jednu, ve tři v noci. Nepočítáme, kolik dnů nám počasí dovolí zasněžovat, ale kolik hodin," řekla jedna z pracovnic šumavských areálů.

Největší lyžařský areál v kraji, železnorudský Ski&Bike Špičák je v provozu. Počasí v uplynulém týdnu bez přírodního sněhu i větších mrazů potřebných k technickému zasněžování ale neumožnilo otevřít další sjezdovky. "Stále se tak u nás lyžuje na hlavní dlouhé sjezdovce obsluhované lanovkou, rodinné Spodní Šanci s kotvou, kde je i večerní lyžování, a na lyžařském hřišti s pohyblivým kobercem využívaným lyžařskou školou," popsal ředitel areálu Vladimír Kasík. V pátek, ve středu a v sobotu je od 18:30 do 21:00 večerní lyžování na Spodní Šanci. Druhým víkendem pokračují víkendové kurzy pro děti. Lyžuje se stále za levnější ceny vedlejší sezony.

V Železné Rudě jsou v provozu ještě například areály Samoty, Nad Nádražím - Belveder a Alpalouka. Jezdí i lanovka na Pancíř, v provozu tam ale není ani vlek ani sjezdovka Hofmanky. Lyžování v omezeném rozsahu nabízí také areál v Kašperských Horách. Nedostatek sněhu nedovolil zahájit lyžování například ani v Kocourově u Klatov, v Přimdě v Českém lese nebo Sádek na Domažlicku.

Běžecké stopy se v kraji udržují v okolí Modravy. Naposledy je rolba projela minulý pátek. Ve stopách je do 40 centimetrů přemrzlého sněhu. Na nástupech stop se objevují vytátá místa, kvůli střídání teplot se místy vyskytuje na trasách ledovka, uvádí modravské infocentrum.

Autoři | Foto SAJ

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Plzeňský, Plzeňský kraj, Železná Ruda, sjezdovka, Kašperské Hory, Modrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji je v provozu jen několik areálů v Železné Rudě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.