Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Semlerovu rezidenci od proslulého architekta Adolfa Loose přijali do mezinárodní sítě ikonických staveb

Plzeňská Semlerova rezidence, jejíž téměř desetiletou opravu za 110 milionů korun loni v září dokončil její vlastník, Plzeňský kraj, byla přijata do mezinárodní sítě Iconic Houses (Ikonické domy). V Nizozemsku registrovaná nadace soustřeďuje výjimečné stavby světových architektů 20. století. Bytový interiér Semlerovy vily, jehož prostorovou koncepci navrhl světoznámý architekt Adolf Loos a projekt detailně rozpracoval jeho žák Heinrich Kulka, patří mezi 12 objektů v České republice, které do sítě ikonických domů patří.

„Iconic Houses sdružuje 188 významných budov z 20. století po celém světě, které jsou alespoň částečně přístupné veřejnosti a slouží jako prohlídkový objekt. V ČR je na tomto seznamu také například brněnská památka UNESCO Vila Tugendhat, pražská Müllerova vila, rovněž navržená Loosem, a také další z plzeňských Loosových realizací - Brummelův dům. V zahraničí patří mezi objekty zařazené do sítě stavby slavných architektů Franka Lloyda Wrighta, Le Corbusiera, Antoniho Gaudího, Ludwiga Mies van der Roheho a dalších,“ uvedla Gabriela Darebná, mluvčí Západočeské galerie v Plzni, která Semlerovu rezidenci spravuje a provozuje.

„Semlerova rezidence si zaslouží být ve společnosti dalších ikonických staveb 20. století. Realizace je sice především dílem Heinricha Kulky, můžeme ji ale považovat za určité završení mnohaletého působení Adolfa Loose v Plzni, která je po Vídni druhým nejvýznamnějším ohniskem jeho práce vůbec," řekl autor expozic Semlerovy rezidence a garant její obnovy Petr Domanický z galerie.

Oskar Semler byl významný plzeňský podnikatel. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další továrník Hugo, syn Simona Semlera. Dodnes jsou gramofonové jehly SEM v nádherných krabičkách vyhledávaným a velmi ceněným sběratelským artiklem.

Mezinárodní organizace mimo jiné pořádá konference a setkání a propaguje stavby jako turistické destinace. Letos se konference sdružení uskuteční poprvé v Česku, od 22. do 26. května. Domanický při přednáškách v Praze představí nejnovějšího člena sítě – Semlerovu rezidenci, účastníci konference se ale zaměří zejména na prohlídky domů. V Plzni to budou realizace Loosových konceptů či projektů.

Bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových vznikl v letech 1933 až 1934 a patří podle Domanického k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Je to jediný interiér v Plzni, který je postaven podle Loosova principu tak zvaného raumplanu - nemá klasická podlaží, ale jeho jednotlivé prostory různých výšek se v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly. Stejné pojetí má i Müllerova vila v Praze.

Náročná obnova rezidence probíhala v několika etapách po dobu zhruba deseti let. První fáze se zaměřila na revizi střech, izolaci podkroví a suterénu. Dělníci taktéž vybourali některé novodobé konstrukce a věnovali se také opravě oken. V další etapě došlo k opravě plochých střech, přípojek a vnitřních rozvodů. „Součástí prací byla také rehabilitace a restaurování nejvíce poškozených prostor, předně vstupního vestibulu, šatny a zimní zahrady v historickém bytovém interiéru," připomněla Gabriela Darebná. Mezi lety 2019 až 2021 se za více než 100 milionů korun opravil se takřka celý objekt. Rukama restaurátorů prošla většina dochovaného vybavení, obnovily se i detaily, které se v originále nezachovaly.

Do celého světa se vyvážely luxusní pozlacené gramofonové jehly z továrny slavného plzeňského průmyslníka

Gramofonové jehly vyvážené do celého světa pod značkou SEM začala v roce 1927 vyrábět továrna talentovaného plzeňského podnikatele Oskara Semlera. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další...

Adolf Loos v západočeské metropoli působil mezi lety 1907 až 1932 a vytvořil nejméně 13 interiérů. Do dnešních dnů se jich dochovalo osm a část z nich je i přístupná veřejnosti. Většina interiérů se stavěla v Plzni pro židovskou klientelu. Princip jeho slavného raumplanu má pouze Semlerova rezidence. Do domu se rodina významného podnikatele Oskara Semlera nastěhovala v roce 1934. O pět let později ale musela emigrovat a dům připadl Němcm. V roce 1949 požádali Semlerovi o restituci, dům ale přešel na město. Po dalších letech vlastnil objekt stát a až v roce 1993 ho opět převedl na město.

„Byt rodiny Oskara Semlera byl již dříve rozdělen na několik menších samostatných bytů, oddělená hala sloužila jako učebna, později jako fotoateliér,“ přiblížila Darebná. Od roku 1969 je byt rodiny Oskara Semlera kulturní památkou a od roku 2003 se nachází na území městské památkové zóny. V roce 2014 se kulturní památkou stal celý dům na Klatovské 110, který byl před tím městem Plzní převeden na Plzeňský kraj, který jej v roce 2012 svěřil do správy Západočeské galerii v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Polák, Studio Petrohrad, archiv Západočeská galerie v Plzni

Štítky Adolf Loos, Semlerova rezidence, Iconic Houses, Ikonické domy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semlerovu rezidenci od proslulého architekta Adolfa Loose přijali do mezinárodní sítě ikonických staveb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.