Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rychlost a účinnost napouštění Boleváku vodou čerpanou z Berounky mohou lidé sledovat z pohodlí domova

Jak se daří doplňovat vodou přečerpávanou z řeky Berounky vysychající Velký bolevecký rybník v Plzni se teď mohou lidé přesvědčit z pohodlí svého domova. Výšku hladiny, množství dočerpané vody i aktuální teplotu vody při hladině si nyní mohou zájemci zjistit na webu Správy informačních technologií města Plzně (SITMP). Ze zahájení napouštění Boleváku se loni stalo třaskavé téma v předvolebním boji před komunálními volbami.

„Nedostatek vody v Boleváku pocítili v posledních letech všichni, kteří se do něj chodí koupat, či se jen kolem něj procházejí nebo projíždějí na kole. O to víc se zajímají o to, jak hladina v největším rybníce Bolevecké rybniční soustavy v Plzni stoupá a jak účinný je systém napouštění vody z řeky Berounky. Proto jsme se rozhodli založit na internetu samostatnou neustále aktualizovanou webovou stránku, kde budou všechny tyto informace veřejně dostupné a lidé si budou moci porovnat i v čase, jak se situace s hladinou vody v rybníce vyvíjí,“ řekl Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Často vídám, jak si lidé čtou informace o čerpání vody do Boleváku umístěné na plotě u výpusti do rybníka. Proto jsme během zimy začali připravovat podklady pro on-line zveřejnění nejen množství dočerpané vody do rybníka, ale také o výšce jeho hladiny a teplotě vody. To ocení většina plavců až v létě,“ uvedl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar, který má městské rybníky na starosti.

O vytvoření nového webu bolevak.plzen.eu s informacemi o stavu vody v Boleváku se postarala městská organizace SITMP. „Naším úkolem bylo vytvořit jednoduchý web, který poskytne základní informace o stavu čerpání vody do Velkého boleveckého rybníka. Denní bilanci čerpání získáváme přímo z čerpací stanice, z povrchových čidel pak máme údaje o výšce hladiny a teplotě vody. Informace se aktualizují každých dvacet minut,“ vysvětlil Daniel Kůs (Piráti), radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Na webu se zobrazují hodnoty za posledních šest dní. Při kliknutí na podrobnější grafy se pak zobrazí hodnoty výšky hladiny od začátku čerpání přečištěné vody z Berounky a bilance čerpání od konce ledna. Z grafů je zřejmé, že se voda nečerpá každý den. To může mít několik důvodů. Po určité době čerpání je třeba, aby proběhly čistící procesy, při kterých přečištěná voda do rybníka také neteče. Čerpání nemůže být ani v případě, že je voda v Berounce příliš zakalená. Samotné čerpání vody z Berounky je omezeno limitem celkové doby čerpání za rok a výškou hladiny, resp. minimálním průtokem vody v řece. Je tak možné, že v horkých letních dnech, kdy hladina Berounky klesne pod danou mez, nebude možné vodu čerpat.

Bolevák se pomalu plní vodou

Stavba úpravny vody pro Velký bolevecký rybník začala v březnu loňského roku a do zkušebního provozu byla spuštěna v září. Úpravna zahrnuje jímací objekt na vodu z Berounky, potrubí, kterým je vedena, budovu úpravny vody s technologií a potrubí s výpustí do Velkého boleveckého rybníka. Úprava vody přes keramické membrány je maximálně efektivní a úsporná. Při praní keramických membrán se spotřebuje až desetkrát méně vody než při úpravě vody pískovou filtrací. V poslední fázi úpravy je voda desinfikována pomocí UV lamp, které jsou šetrné k životnímu prostředí, protože pracují bez chemikálií.

Od spuštění úpravny se hladina vody ve Velkém Boleveckém rybníce zvedla o 62 centimetrů. Do normálního stavu (312,15 m n.m.) zbývá aktuálně 67 centimetrů. Nyní je hladina vody ve výši 311,47 m n.m., při spuštění úpravny byla jen 310,85 m n. m. „Při ideálních podmínkách by ostrůvek mohl zmizet pod hladinou v létě letošního roku. S jistotou to ale říci nemůžeme, protože to závisí zejména na počasí, hlavně v létě. Srážky, teploty, ale i vítr ovlivňují čerpání vody i odpar z rybníka,“ vysvětlil Martin Gregar. Odborníci si ani netroufají odhadnout, kdy rybník opět dosáhne normální hladiny. Nikdo totiž netuší, jak moc vody se vsákne do podloží a bude tak sanovat nízkou hladinu podzemní vody z minulých let.

Ostrý spor vyvolalo zahájení dopouštění přečištěné vody z Berounky do Boleváku. Město se brání a chce omluvu

Ostrou přestřelkou na sociálních sítích mezi vedením města Plzně a lídrem kandidátky STAN Alešem Tolarem vyvrcholilo včerejší zahájení dopouštění Boleváku vodou z řeky Berounky, která se přečerpává přes speciální úpravnu vody. Starosta městské...

Ostrou přestřelkou na sociálních sítích mezi dnes již bývalým vedením města Plzně a současným náměstkem primátora Alešem Tolarem vyvrcholilo loni v září zahájení dopouštění Boleváku vodou z řeky Berounky. Aleš Tolar, který byl lídrem kandidátky STAN a zároveň byl starosta městské části Malesice město tehdy obvinil z toho, že do Boleváku pustilo pitnou vodu z vodovodu. Město Plzeň to označilo za lživé nařčení a vyzvalo ho k omluvě. Tolar na svém facebookovém profilu uvedl, že voda do rybníka neteče z Berounky, jak se prezentovalo, ale pro záběry fotografů a kameramanů byla použita pitná voda odebraná z vodovodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, SITMP

Štítky Velký Bolevecký rybník, čerpání vody, úpravna vody, řeka Berounka, Aleš Tolar, napouštění, Berounka, Plzeň, pitná voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlost a účinnost napouštění Boleváku vodou čerpanou z Berounky mohou lidé sledovat z pohodlí domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.