Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tahákem letošní sezony památek budou v Plzeňském kraji kláštery Kladruby a Plasy

Dokončené rekonstrukce, nové expozice, zpřístupnění nových prostor a nové prohlídkové okruhy v klášterech Kladruby na Tachovsku a Plasy na severním Plzeňsku budou největšími novinkami a lákadly nadcházející návštěvnické sezony na státních památkách v Plzeňském kraji. Díky dotaci EU prošly oba klášterní areály rozsáhlými rekonstrukcemi, každý zhruba za sto milionů korun. Kladruby se v nové podobě otevřou hned na začátku sezony 1. dubna, v Plasích rekonstrukce skončí na konci července.

Dvanáct státních památek v kraji loni navštívilo 244 088 lidí, víc než předloni. Pro letošní sezonu státní památky nebudou zvyšovat vstupné, naopak ho zlevní pro děti od šesti do 17 let.

Oba kláštery podle ní také připomenou osobnost slavného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, od jehož úmrtí letos uplyne 300 let a který se na stavebních pracích obou klášterů podílel

Benediktýnský klášter Kladruby nabídne od začátku dubna nové prohlídkové okruhy, připravené v projektu Život v řádu. První okruh nazvaný Klášter představí všední život barokních mnichů, jejich ubytování, stravování, duchovní život, práci i odpočinek v obnovených částech nového a starého konventu, na rajském dvoře a v původním interiéru Santiniho kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Rekonstrukce a úprava expozic za 165 milionů v kladrubském klášteře je u konce, přibyly i dvě trasy

V klášteře Kladruby skončila obnova areálu a úprava expozic. Projekt nazvaný Život v řádu trval 2,5 roku a přišel na 165 milionů korun, podpořil ho evropský program IROP. Zahrnuje celou budovu starého konventu, první a druhé nadzemní podlaží...

Druhý okruh Zámek přiblíží slavný rod Windischgrätzů. Součástí okruhu je i původní interiér knížecí knihovny z první poloviny 20. století. Třetí výběrový okruh Santini prezentuje architekta a jeho přestavbu klášterního kostela ve stylu barokní gotiky.

Výraznou Santiniho stopu nese i cisterciácký klášter v Plasích, jehož konvent Santini postavil na více než 5000 dubových kůlech. Velká rekonstrukce zde skončí o letních prázdninách. Nový prohlídkový okruh Zámek Metternichů zde přiblíží významný šlechtický rod, jeho působení v západních Čechách i dějiny kláštera od jeho zrušení Josefínskými reformami na konci 18. století do první poloviny 20. století. Okruh nazvaný Cisterciácký klášter více připomene Santiniho osobnost i jeho komplikovaný vztah s plaským opatem Evženem Tittlem, řekla Slabová. Hned na začátku sezony se v Plasích otevře Plaská cisterciácká krajina, což bude část mezinárodní stezky, která spojuje cisterciácké kláštery napříč Evropou.

Kostel s unikátním románským portálem v Plasích je po rekonstrukci opět přístupný, otevření zpozdil covid

Veřejnosti se po téměř čtyřleté opravě otevřel kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Mimořádná, původně románská stavba je nejstarší v areálu kláštera. Slavnostní otevření kostela, kde už se konají bohoslužby a který je součástí jedné z...

V plném proudu jsou také stavební práce v zámku Nebílovy u Plzně, kde se za zhruba 30 milionů korun obnovuje barokní zahradní parter s kašnou. Plochu zahrady zaplní záhonové čtverce o délce strany 30 metrů, částečně lemované stálezelenými keři, trávníkové ornamenty s barevnými písky a síť cest. Zahradě bude dominovat obnovená žulová fontána o průměru osm metrů. Práce by měly skončit letos.

Kromě novinek v okruzích památky připravují tradičně i velké množství kulturních akcí. Na státních hradech a zámcích se uskuteční divadelní představení, koncerty i výstavy. Například zámek Kozel u Plzně nabídne multimediální výstavu Rudolf II. ožívá, která poodhalí různá tajemství panovníkova života, například o jeho potenciálních nevěstách i oficiálních milenkách nebo o nemanželském synovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky turistická sezona, památky, klášter Kladruby, klášter Plasy, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahákem letošní sezony památek budou v Plzeňském kraji kláštery Kladruby a Plasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.