Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Ze Zbirohu vyjel do Sarajeva konvoj humanitární pomoci s migrací

Ze základny ve Zbirohu na Rokycansku vyjel dnes humanitární konvoj s materiálem, který Česká republika vysílá do Bosny a Hercegoviny na pomoc při zvládání migrace. Čtyři nákladní automobily vezou do Sarajeva spacáky, deky, pláštěnky a jídelní sady v hodnotě 2,3 milionu korun, na 200 tisíc přijde logistika akce. Konvoj ze Zbirohu jede do Brna, odkud vyjede v pondělí časně ráno. Týž den v noci by měl být v Sarajevu ve skladech Červeného kříže, řekl dnes novinářům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Distribuci do center s uprchlíky zajistí místní orgány.

Hamáček loni při cestě do Bosny a Hercegoviny hovořil se zástupci tamního ministerstva vnitra a podle jejich požadavků Česká republika sestavila náklad. "Čelí problémům spojeným s migrační krizí, dnes je na území Bosny a Hercegoviny asi 8000 uprchlíků," řekl ministr. Do Sarajeva ČR posílá 2000 spacích pytlů, 2000 dek, 2000 pláštěnek a 500 sad jídelních souprav. O pomoci Bosně a Hercegovině se zvládáním migrační krize hovořili na podzimním jednání v ČR i ministři vnitra Visegrádské čtyřky. "Očekávám, že podobná pomoc přijde i z ostatních zemí V4," dodal Hamáček.

Náklad na 80 paletách a jeho dopravu zajišťuje Hasičský záchranný sbor (HZS). Za posledních deset vyjelo z ČR 16 humanitárních konvojů, naposledy v loňském roce do Řecka a Íránu, řekl ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba. Ze Sarajeva se vozidla konvoje vrátí ve středu v noci.

Celá cesta začne v pondělí časně ráno na školní základně HZS v Brně, konvoj pojede přes Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko a do Bosny Hercegoviny. Trasa měří asi 1150 kilometrů, řekl velitel konvoje Lukáš Kmec, který se například v roce 2015 účastnil humanitárního konvoje do Kyjeva. Čtyři nákladní auta doprovází velitelské vozidlo, celkem jede 11 příslušníků ze záchranných útvarů HZS ze Zbirohu, Hlučína a Jihlavy, 80 procent z nich má zkušenost se zahraniční misí, řekl Kmec.

Autoři | Foto MVČR

Štítky ČR, Bosna, migrace, sociální, charita, Sarajevo, Zbiroh, Česko, Bosna a Hercegovina, Jan Hamáček, Hasičský záchranný sbor, Brno, Červený kříž, ČSSD, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ze Zbirohu vyjel do Sarajeva konvoj humanitární pomoci s migrací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.