Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekordní kácení i zalesňování zažívají lesy v okolí Rokycan. Opravují se i těžbou poničené lesní cesty

Na jedné straně rekordní těžba dřeva způsobená kůrovcovou kalamitou a silnými vichřicemi a na druhé straně také rekordní zalesňování. Tak vypadalo loňský rok hospodaření společnosti Lesy města Rokycany, které hospodaří na ploše 3650 hektarů.

„Za loňský rok jsme vytěžili na 50 tisíc kubíků dřeva, což je jednou tolik, než je náš běžný roční plán. Díky tomu měla společnost obrat za rok 2022 téměř sto milionů korun. Letošní těžba bude záviset především na kůrovci,“ vysvětlil v tiskové zprávě Stanislav Suda, jednatel společnosti Lesy města Rokycan.

„Těžba v loňském roce byla výrazně ovlivněna třemi silnými vichřicemi, jen za vichřici 27. června 2022 jsme přišli o 20 tisíc metrů krychlových dřeva. Zároveň jsme vloni zalesnili rekordní počet holin, a to přibližně 65,2 hektaru, na což jsme použili téměř 350 tisíc sazenic. V letošním roce nás čeká další zalesňování, a to okolo 40 hektarů kalamitních holin, na kterých vysadíme cca 280 tisíc sazenic, z toho polovinu obalovaných pro lepší ujímavost,“ řekl Suda. Na více než polovině plochy budou vysazeny listnaté stromy, dále jedle a modříny. Stromky se budou sázet především v březnu a v dubnu.

S významnou těžbou souvisí také poničené lesní cesty od souprav lesní techniky. Lesy města Rokycan cesty vrátí do původního stavu po ukončení těžby v daném polesí. Jen v loňském roce bylo použito na opravu lesních cest přes dva tisíce tun drceného asfaltu.

„Opravili jsme 20,85 kilometru cest a příkopů v našich lesích, především v polesí Čilina, kde do budoucna vznikne z Tymákovské cesty cyklostezka a bude se jednat o hlavní páteřní komunikaci přes Čilinu. V polesí Žďár se chystáme letos dodělat 1,5 kilometru cesty a příkopů na Žďár. V polesí Kotel, u oblíbené rokycanské rozhledny, opravíme hlavní cestu k rozhledně v délce 2,5 kilometru,“ popsal Stanislav Suda.

Každoročně si mohou občané také zakoupit vánoční strom z lesů města. Na Vánoce 2022 mělo strom z okolí Rokycan na tisíc domácností. Lesy města Rokycan hospodaří kromě prstenců kolem bývalého okresního města také v městských lesích, které se nacházejí u Tymákova, Příkosic a v polesí Sedliště u Nepomuka o výměře 750 hektarů, které je historickým majetkem města Rokycan. Lesy města jsou rozděleny na polesí Žďár, Čilina, Kotel a Chádrov, Sedliště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adriana Jarošová

Štítky kácení stromů, Lesy města Rokycany, lesy na Rokycansku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní kácení i zalesňování zažívají lesy v okolí Rokycan. Opravují se i těžbou poničené lesní cesty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.