Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lyžaře na šumavské sjezdovce vážně zranil jiný jezdec. Nahlásil falešný telefon i jméno a pak zmizel

Chvíle v bezvědomí, pět zlomených žeber a obličej odřený do krve, tak skončilo lyžování na šumavském Špičáku pro čtyřiasedmdesátiletého Antonína Srba z Plzně. Na sjezdovce ho zezadu srazil jiný lyžař. Bezprostředně po nehodě na svahu druhý účastník nehody předal přítelkyni zraněného své jméno, telefonní číslo a odjel. Jak se později ukázalo, jméno i číslo je falešné. Teď po něm pátrá policie.

„Jel jsem 26. ledna na trati číslo 1 krátkými obloučky, bez vychýlení z dráhy. Zezadu do mě narazil někdo narazil, neviděl jsem nic. Letěl jsem na hubu. Měl jsem obličej od krve a byl jsem chvíli v bezvědomí. Když jsem se probral, okolo už bylo několik lidí, místo nehody zabezpečovaly zkřížené lyže. Nějaká paní se mě ptala jak se jmenuju, bylo tam asi osm lidí,“ popsal nehodu pro redakci Pzeňské Drbny zkušený a dlouholetý lyžař – závodník Antonín Srb.

„Ten pán, co do mě vrazil, dal mé přítelkyni telefonní číslo a jméno. Říkal, že je pojištěný, že nebudou žádné problémy. Byla tam lékařka, která přivolala Horskou službu. Po příjezdu se záchranáři ptali, jestli chci volat policii. Já už byl na nohou. Viděl jsem, že mam nohy a ruce v pořádku, že mohu chodit. Bolela mě záda, myslel jsem si, že to je od toho nárazu. Dělám 30 let paragliding, padat určitě umím. Řekl jsem, že policii volat nechci, že mám to číslo od toho pána,“ vylíčil další okamžiky po nehodě sražený lyžař.

Horská služba svezla muže ze svahu na skútru a na služebně sepsali zprávu. „Chtěli mě odvézt do nemocnice, což jsem odmítl. Odjel jsem domů do Plzně a šel jsem si pro jistotu nechat udělat rentgen do fakultní nemocnice, protože ta bolest zad se stupňovala. Lékaři mi oznámili, že mám pět zlomených žeber a rovnou si mě tam po ošetření nechali pět dní na pozorování, abych si nepropíchl plíci. Chodím teď jednou týdně na kontrolní rentgen. Už to bolí méně, už se sám i obleču,“ konstatoval Srb.

10 pravidel FIS pro chovaní na sjezdových tratích
1. Ohled na ostatní lyžaře
2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy
3. Volba jízdní stopy
4. Předjíždění
5. Vjíždění a rozjíždění
6. Zastaveni
7. Stoupání a sestup
8. Respektování značek
9. Chování při úrazech
10. Povinnost prokázání se
Podrobné znění najdete ZDE.

Velkým rozčarováním pro zraněného muže bylo zjištění, že lyžař, který ho na sjezdovce zranil, mu dal falešné číslo telefonu a zřejmě i falešné jméno. Představil se jako Josef Hála. „Začal jsem zjišťovat u provozovatele areálu, jestli nemají nějaké fotografie lidí z turniketů u lanovky. Dal jsem zprávu na policii. Aktuálně se tím zabývá policie v Železné Rudě. Měli by mít nějaké fotografie k dispozici. Přítelkyně by toho chlapíka určitě poznala. Nechci po nikom žádné peníze, jen mě štve to, že lidé jsou takoví sviňáci, že když něco takového udělají, tak nahlásí zbaběle falešné údaje. Lidé mají povinnost v případě srážky spolupracovat. Zavolat první pomoc. Ale když tohle někdo udělat nechce, tak to prostě neudělá,“ říká Antonín Srb.

„Kdybych tam byl sám, tak mě srazí a když ho nikdo nechytí, tak ujede. Horská služba zraněného ošetří. Jiné pravomoci nemá. Jejich první úkol je zajistit místo a postarat se o zraněného. Když se mě zeptali, jestli chci volat policii, tak jsem to odmítl. Nebyl jsem ve stavu, ve kterém bych byl schopen zjišťovat pravdivost sdílených informací od toho muže a abych také adekvátně posoudil, co se stalo. To jsem asi podcenil... Za pár dní bych měl jet do Itálie na lyže a nikam samozřejmě nemohu, mám zkaženou sezónu. Měl jsem v kapse mobil, ten se po tom pádu ohnul. Sice funguje, ale také si budu muset pořídit nový,“ dodal zklamaně Antonín Srb.

Horská služba lyžaře legitimovat nemůže

Skutečnost, že Horská služba nemá pravomoc na sjezdovce někoho legitimovat, potvrdil i její mluvčí a zkušený záchranář Marek Fryš. „Nejsme veřejní činitelé, na rozdíl třeba od strážců národního parku. Ze strany Horské služby my můžeme účastníky nehody slušně požádat, zda nám mohou poskytnout nějaké osobní údaje. My jsme tam od ošetření, vyšetření a transportu do zdravotnického zařízení, ale nejsme tam od vyšetřování té nehody. Můžeme poskytnout nějaký posudek ohledně situace v daném okamžiku. Můžeme na místo odtransportovat policii, poskytnout jim informace od okamžiku, kdy jsme byli my na místě nehody,“ říká Marek Fryš.

Za tragickou smrt krále Zmizelé Šumavy při nešťastném lyžování nebude nikdo potrestán

Za tragickou lyžařskou nehodu, na jejíž následky letos v březnu zemřel v nemocnici slavný propagátor Šumavy Emil Kintzl, nebude nikdo potrestán. Nešťastná událost, při které se střetli dva lyžaři se stala na sjezdovce v Kašperských Horách.

Podle Horské služby je praxe taková, že pokud se jedná o nějaký větší úraz nebo srážku, tak to většinou na policii někdo nahlásí. „My potom spolupracujeme s policií. Vyžádáme si údaje, když vystavujeme zásahový lístek. Tam používáme údaje, které nám ti pacienti udají. Když se jedná o nějakou vážnější situaci, tak jsme schopni na žádost zúčastněných přivolat policii, nebo se tam dostaví. Problém je ta časová prodleva mezi událostí a tím, než tam někdo přijede. Je jen málo situací, kdy tu nehodu nebo úraz vidíme. Svědectví bývá většinou jen od několika svědků kolem. Nemáme personální kapacitu k tomu, abychom na místě něco řešili a šetřili. Nechtěl bych být ani účastníkem toho vyšetřování kdo to zavinil,“ pokračuje mluvčí Horské služby.

Velmi těžko se podle horských záchranářů na sjezdovkách posuzuje, kdo je viníkem té nehody. „Máme nějaká pravidla FIS o chování na sjezdových tratích, ale i při jejich dodržení se může stát, že nehoda vznikne. Je to hodně na čestnosti těch lidí, viník se vždycky strašně obtížně hledá. Viník nemusí být automaticky jen ten, který jede rychle. Jeden lyžař jede a ten druhý mu tam vjede pod nohy. Pohyb některých lyžařů, zvláště pak těch, kteří třeba jedou na lyže jednou za rok, bývá mnohokrát naprosto nevyzpytatelný. Nejdůležitější je nedopustit, aby se taková situace stala. Takže ohleduplnost, obezřetnost, může se to pak řešit formou přivolání policie na místo, když jsou účastníci nehody svolní k tomu, aby se to vyšetřilo, kdo to způsobil. Čím je těžší ten úraz, tak tím je obtížnější někoho přimět k přebrání odpovědnosti,“ dodal mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Antonín Srb

Štítky nehoda na lyžích, zraněný lyžař, Horská služba, úraz na lyžích, poskytnutí pomoci, pravidla při lyžování, Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaře na šumavské sjezdovce vážně zranil jiný jezdec. Nahlásil falešný telefon i jméno a pak zmizel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.