Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výskyt nebezpečné ryby zavlečené z Ruska do našich vod zaznamenali rybáři na Plzeňsku

Z Ruska k nám byla do Česka zavlečena invazivní nepůvodní ryba hlavačkovec Glenův. Výskyt této ryby nebezpečné pro naše vody teď zaznamenali rybáři na Plzeňsku. Na závažnou skutečnost upozornil na svém webu Český rybářský svaz (ČRS). Zároveň doporučuje, jak s touto rybou mají rybáři zacházet. Hlavačkovec pojídá jikry a dokáže doslova vyžrat celou nadcházející generaci nejen ryb ale i pulců!

Poprvé byl dovezen hlavačkovec Glenův do Ruska (Petrohrad, Moskva), odkud byl z chovu v akváriích vypuštěn a rozšířil se do okolních vod. „Odtud došlo k šíření dále na západ. Dnes je znám například z Běloruska, Ukrajiny, Litvy, Polska, Maďarska a Slovenska, ale objevuje se i na Balkánském poloostrově a nedávno i v Německu a Finsku. Zavlečení do ČR se dalo vzhledem k výskytu v sousedních státech očekávat, a tak byl před časem hlavačkovec Glenův zjištěn na Plzeňsku,“ uvedl za ČRS Lukáš Mareš.

Hlavačkovec dosahuje délky těla 20-25 cm, má velká ústa, dvě hřbetní ploutve, ocasní ploutev je zakulacená. Zbarvení většinou tmavé s tmavými skvrnami na hřbetě a bocích. Mimo to se na těle objevují i drobné žluté až modrozelené skvrnky, nejvíce na břiše. Živí se dravě, jako potrava mu slouží drobné vodní organismy z řad bezobratlých i obratlovců, včetně pulců žab či malých ryb i jiker. Není náročný na množství kyslíku ve vodě.

Čím je hlavačkovec Glenův tak nebezpečný? Nepůsobí totiž škodlivě pouze pro ostatní ryby, pohromu představuje pro mokřadní ekosystémy. Jako predátor dokáže vytlačit dokonce i některé hmyzí druhy a obojživelníky. Jeho škodlivost se projevuje pojídáním jiker, kdy dokáže v lokalitě svého výskytu doslova vyžrat celou nadcházející generaci ryb ale i pulců. Odolávat mu dokáže pouze ropucha obecná. Vyskytuje se často v mokřadech, které nemají rybí obsádku nebo když tam žijí pouze menší kaprovité ryby. Obávaný hlaváčkovec v Pobaltí dokonce v podstatě zlikvidoval konkurenci v podobě karasů stříbřitých. A ti jsou sami invazním druhem, který navíc vydrží skoro vše.

„Připomínáme všem rybářům, že v zákoně o rybářství, konkrétně v § 13, který se týká lovu, najdeme od počátku roku 2022 dvě zásadní ustanovení. Při lovu v rybářských revírech i v rybníkářství se zakazuje vrátit po ulovení zpět do vody invazní nepůvodní druh na unijním seznamu a použít takový druh jako nástražní rybu. V praxi to pak znamená, že každého takového uloveného jedince nesmí rybář vrátit zpět do revíru a musí si takovou rybu přivlastnit,“ zdůraznil Lukáš Mareš.

Stejně jako v případě ostatních druhů ryb, musí i přisvojený invazní nepůvodní druh rybář řádně zapsat do sumáře úlovků. Zároveň ani jeden z těchto druhů nesmí být při lovu ryb použit jako nástražní ryba. Za porušení obou zákazů mohou rybáři dostat pokutu s horní sazbou 30 000 Kč.

Vedle zmíněného hlavačkovce figurují na unijním seznamu invazních nepůvodních druhů také střevlička východní, slunečnice pestrá a sumeček černý. Rovněž s těmito druhy se mohou rybáři u nás setkat. „Opakovaně se tak obracíme na všechny rybáře, nakládejte s těmito rybami ve smyslu platné legislativy. Pomozte tak eliminovat tyto invazní nepůvodní druhy, které narušují diverzitu a poškozují původní rybí společenstva našich vod,“ dodal Lukáš Mareš.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Andshel, Wikipedia

Štítky hlavačkovec Glenův, nebezpečná ryba, rybáři, predátor, rybí populace, invazivní nepůvodní ryba, Český rybářský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Nebezpečná ryba. Odkud odjinud mohla být zavlečena než z Ruska.

Pondělí, 20. února 2023, 11:05Odpovědět

Výskyt nebezpečné ryby zavlečené z Ruska do našich vod zaznamenali rybáři na Plzeňsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.