Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kostelec a firmy budou hlídat kamerami pořádek u průmyslových zón

Kostelec na Tachovsku, jehož součástí je průmyslová zóna Panattoni Park v Ostrově u Stříbra, bude mít v pololetí tohoto roku dohledový systém. Kamery pořídí také firmy z třetí největší industriální zóny v Plzeňském kraji s 3000 zaměstnanci. Důvodem je zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku, řekl starosta František Trhlík (KSČM).

Obec s 600 obyvateli se dlouho snažila dohodnout s nedalekým Stříbrem, aby jejich strážníci zajížděli k zóně a do obcí. Město to ale odmítlo, protože městských policistů má výrazně méně, než by potřebovalo.

"Dohledový systém bude pro celý Kostelec a celý Ostrov včetně území u kruhového objezdu, kde bude otočná kamera. Dále bude hlídat vjezdy a výjezdy z dálnice," uvedl Trhlík. Až 30 kamer obec instaluje v prvním pololetí příštího roku. Další desítky budou podle Trhlíka zavádět do svých areálů firmy v průmyslové zóně, s nimiž se kraj i obec dohodly na tom, aby kamerové systémy komunikovaly s obecním dohledem. "Náměstek hejtmana (Ivo Grüner, ČSSD) říkal, že by se mělo povést napojit je na krajský policejní pult," uvedl starosta.

Kostelec dostal na kamery od Plzeňského kraje 1,17 milionu korun a dalšího půl milionu přidá ze svého. "Jednotlivé továrny si je budou instalovat uvnitř za své peníze, zařizovat to bude Accolade (česká investiční skupina, vlastník hal)," uvedl Trhlík.

Zásadní problémy se zahraničními dělníky v obcích podle Trhlíka zatím nejsou. V místě žijí v ubytovnách desítky lidí, firmy si je svážejí autobusy. "Občané mají spíše dojem, že se jim zhoršilo životní prostředí, například prašnost a hlučnost. Budu jednat na zdravotním ústavu, aby to prověřil měřicími přístroji," uvedl.

Kostelec chce příští rok čerpat další peníze z krajského dotačního programu, který letos poprvé rozdělil 34 obcím do 2000 obyvatel, hlavně u průmyslových zón, téměř devět milionů korun. "Mohou se z něj získat peníze i na bezpečnostní službu. Počítáme s ní, chceme ji vyzkoušet příští rok na pololetí, současně se startem dohledového systému. Kontroly budou namátkové a mohu ji také přivolat telefonem," uvedl starosta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, kriminalita, počítače, obce, Plzeňský, Kostelec, průmyslová zóna, videokamera, František Trhlík, Plzeňský kraj, KSČM, okres Tachov, Ostrov u Stříbra, peníze, Ivo Grüner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostelec a firmy budou hlídat kamerami pořádek u průmyslových zón  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.