Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jaký byl rok 1939 pro Plzeň, představuje výstava

Osudový rok 1939 a město Plzeň, to je název nové výstavy, která zavede návštěvníky do doby, kdy se lidé museli smiřovat s nastalou změnou poměrů, postupným omezováním jejich svobody či všudypřítomným strachem, přiblíží také, jak se Plzeňané s touto dobou smiřovali. Expozice, kterou připravili Daniel Malý a Štěpánka Skálová z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, je k vidění do 30. května v mázhauzu historické radnice na náměstí Republiky 1.

Výstava kromě plzeňských událostí připomíná i Mnichovskou krizi, cestu k okupaci či osudový 15. březen 1939.

Opomenuta není ani plzeňská Škodovka, která patřila už ve 30. letech minulého století mezi hlavní opory československého zbrojního průmyslu. Tak jako Československo byla plzeňská Škodovka dne 15.  března 1939 obsazena v rámci okupace německým vojskem a bylo zřejmé, že Němci budou chtít tento strategický podnik pro své účely zcela ovládnout. Zvláštní němečtí jednatelé, kteří byli do Plzně vysláni, měli získat do svých rukou kontrolní balík škodováckých akcií skrze brněnskou zbrojovku. To se jim prakticky povedlo a ještě v roce 1939 se Škodovka díky různým propojením dostala pod vliv Göringových Říšských závodů. Němcům se tak podařilo ovládnout podnik plně pro své budoucí zbrojní a hospodářské potřeby.

Plzeň byla se svými Škodovými závody pro nacisty především důležitým hospodářským centrem, které se mělo stát jednou z hlavních opor válečné výroby nejenom v rámci Protektorátu Čechy a Morava, ale samotné Německé říše. Právě z tohoto důvodu se stala Plzeň během válečných let také jedním z cílů náletů spojeneckého letectva, které se snažilo vyřadit závody z provozu.

K vidění je také například dobové oblečení žen, které nosily na procházku do města, psací stroj a další rekvizity z dané doby.

Autoři | Foto Adriana Jarošová

Štítky Plzeň, historie, 1939, výstava, ŠKODA AUTO a.s., Západočeská univerzita v Plzni, Mnichovská dohoda, Nacistické Německo, Československo

Jaký byl rok 1939 pro Plzeň, představuje výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.