Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Osazenstvo TechTower vybudovaného za tři čtvrtě miliardy korun začne chrlit do světa technologické perly a inovace

Jeden z nejmodernějších technologických parků v České republice má město Plzeň a nese název TechTower. Vznikl přestavbou bývalého pivovaru Světovar, rozkládá se na ploše deset tisíc metrů čtverečních a celá stavba vyšla na 780 milionů korun. Uvnitř se nachází i vodní nádrž o hloubce deseti metrů, která je určena pro testování podvodních robotů.

TechTower poskytuje unikátní zázemí a kanceláře pro inovativní firmy, technologické nadšence, programátory a začínající podnikatele. Studenti mohou své nápady realizovat v coworkingu a sdílených dílnách, v areálu funguje velký multifunkční sál, laboratoř virtuální reality nebo restaurace s kavárnou.

„Přestavba bývalého pivovaru na moderní technologické centrum je jedním z největších projektů města Plzně. Naším cílem bylo vybudovat špičkové komplexní prostory pro zavedené firmy i začínající studenty, jejichž chytré nápady mohou změnit svět. A přesně takový TechTower je – architektonicky zajímavé místo, které přispěje k lepší budoucnosti. Dlouhodobou vizí města totiž je, aby chytré nápady vznikaly právě v západočeské metropoli,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

V lednu se do TechToweru začali stěhovat první nájemci. Podle radního města pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniela Kůse (Piráti) chtějí inovativní firmy sídlit právě v Plzni. „TechTower má skvělou dopravní obslužnost linkami městské hromadné dopravy a výhodnou polohu i díky rychlému dálničnímu spojení s Prahou a Německem. Mezi místa v TechToweru, která poutají pozornost, patří třeba moderní laboratoře, unikátní nádrž na testování podvodních robotů nebo prostor v šestém patře, takzvaný SeedUp Space, který umožní jednat doslova nad střechami Plzně s výhledem na samé hranice Čech,“ řekl radní Kůs.

„TechTower je kus skládačky, který perfektně zapadne do unikátního Plzeňského Inovačního Ekosystému PINE. Skrze něj pracujeme s talenty, technickou komunitou, inovativními podnikateli a vytváříme v západočeské metropoli podmínky pro vědu, výzkum a vznik nových, perspektivních pracovních míst. Pro takové aktivity potřebujeme kvalitní zázemí, místo, kde může komunita tvořit, kde posílíme vztahy mezi začínajícími podnikateli a těmi, kteří již mají co předat tak, aby se navzájem inspirovali a posouvali dál. Osobně se moc těším na všechno, co život ve zdech bývalého pivovaru Plzni přinese,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel městské společnosti SITMP která provoz TechTower zajišťuje.

S výstavbou Technologického parku TechTower, který získal jméno podle 32 metrů vysoké pivovarské věže, začala Plzeň v prosinci 2019. „Při rekonstrukci budov se vycházelio z původního železobetonového skeletu, využili klenbové skořepiny i cihlové vyzdívky. Předmětem rozsáhlé přestavby byly zejména dva objekty – ležácké sklepy s dvaatřicetimetrovou vodárenskou věží a bývalá správní vila. Stavba byla zkolaudována na konci minulého roku,“ řekl Pavel Grisník, vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Jednou z firem, která v TechToweru našla nové sídlo, je společnost CIE Group. Ta je evropskou jedničkou ve tvorbě aplikací ve virtuální realitě a s městem Plzní zavedla v roce 2021 ve vybraných základních školách virtuální realitu do výuky. „Před šesti lety, kdy jsme založili společnost, by nikdo z mých kolegů nečekal, že budeme sedět v jedné z nejprestižnějších kanceláří v Plzni a s dalšími technologickými firmami naplňovat naše vize. Mít možnost pracovat v TechToweru a spolupracovat s vizemi Plzně jako Smart City vnímáme za výsadu a zároveň za závazek k tomu, abychom nadále ještě více rozšířili, co lidé z Plzně a okolí dokáží ve světě technologií,“ řekl ředitel společnosti CIE Group Marek Bárdy.

V kauze Světovar vede ovšem město i letitý soudní spor

Kolem TechTower probíhá také letitý soudní spor ohledně nerealizovaného projektu kulturní fabriky a archivu v bývalém plzeňském pivovaru Světovar: Loni uspělo město Plzeň v prvoinstančním řízení. Jde o zaplacení náhrady škody téměř 27 milionů korun, které požaduje město po firmě Obermeyer Helika. Kvůli zásadní chybě projektanta nemohlo město v roce 2014 vybudovat v areálu bývalého pivovaru původně plánované objekty.

Projekt kulturní fabriky na Světovaru byl jedním z klíčových záměrů Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015. V roce 2014 ho ale překazilo zjištění, že se v něm nachází obrovské množství korkodehetu, který sloužil jako izolace pivovarského objektu. Jedná se o nebezpečnou karcinogenní látku, podle expertů mnohonásobně převyšoval obsah karcinogenních látek v izolaci platné hygienické limity. Jako náhradní řešení pro projekt kulturní fabriky vybralo město doslova za pět minut 12 lokalitu bývalého depa v Doudlevcích, která se následně stala zázemím pro DEPO2015. Následovala také složitá kontaminace objektu Světovaru a potom se pro něj hledalo nové uplatnění.

V souvislosti se Světovarem město Plzeň zažalovalo společnost Obermeyer Helika o náhradu škody. Rozsudkem Krajského soudu v Plzni bylo společnosti uloženo uhradit městu Plzni částku cca 26,7 milionů korun s příslušenstvím. Rozsudek zatím není pravomocný. Jednalo se o náklady, které městu vznikly v souvislosti s tím, že město Plzeň muselo ukončit dané projekty, tedy projekty Archiv Světovar a 4x4 Cultural Factory Světovar. Podle vyjádření města se jednalo o chybu projektanta, když nebyly provedeny potřebné průzkumy objektů stavby v dostatečné kvalitě a rozsahu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky TechTower, areál Světovar, rekonstrukce Světovaru, otevření TechTower

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osazenstvo TechTower vybudovaného za tři čtvrtě miliardy korun začne chrlit do světa technologické perly a inovace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.