Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zmatený srnec uvízl u frekventované silnice mezi ochrannými ploty. Do jeho záchrany se zapojili i náhodní turisté

Do dramatické záchranné akce srnce, který uvízl mezi ochrannými ploty silnice I/27 v úseku mezi Plzní a Třemošnou se vedle profesionálního zvířecího záchranáře zapojili zcela náhodou i dva mladí lidé. Byli v pravý čas na správném místě a neváhali ochotně pomoci.

Pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů dostali od svědků opakované hlášení o pohybu zmateného srnce, který se nacházel u plotu a pravého pruhu vozovky na výjezdu z Plzně. Zvíře se pravděpodobně dostalo mezi ploty a na frekventovanou pozemní komunikaci ze strany od železnice za vlakovou zastávkou Bolevec. „Plot je však členitý a kolikrát zvíře dovedl až k samotné komunikaci. Dostat dospělé vystresované zvíře bezpečně v jednom člověku na druhou stranu plotu je poměrně adrenalinová záležitost. Díky náhodně kolemjdoucímu páru dvou mladých lidí se to ale povedlo, aniž by bylo třeba na místo volat policii a dočasně uzavřít provoz v obou směrech,“ komentoval neobvyklou akci šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Když záchranář srnce dostal do spodní části plotu, potřeboval z venku otevřít speciální únikovou branku v rohu oplocení. „Byl jsem však daleko a nemohl jsem bezpečně srnce obejít tak, aby mi neskočil do jízdního pruhu. Naštěstí jsem v ten moment zahlédl na cestě kousek od branky pár šikovných mladých lidí. Na dálku jsme si rukama, nohama vyměnili pár povelů a oni pochopili, co se po nich chce. Nadzvedli díl branky, podepřeli ho klackem a stáhli se do ústraní. Já následně opatrně natlačil srnce až do rohu oplocení a ten vyběhl ven,“ popsal úspěšný zásah Makoň. S vousatým mladým mužem pak branku společně zase zavřeli a vydali se každý svou cestou s pocitem dobře odvedené práce při záchraně života srnce.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky záchrana srnce, záchranná akce, Karel Makoň, srnec mezi ploty, DESOP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmatený srnec uvízl u frekventované silnice mezi ochrannými ploty. Do jeho záchrany se zapojili i náhodní turisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.