Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozvadov přestavěl budovu bývalého štábu na sály a obecní úřad

Hraniční obec Rozvadov přestavěla budovu bývalého štábu pohraniční stráže na kulturní sál, místnosti pro spolky a obecní úřad. Stavba vyšla včetně koupi objektu na 23 milionů Kč. Obec ji díky vysokým příjmům z velkého místního kasina hradila celou ze svého. ČTK to řekl místostarosta Martin Ábel (BEZPP, "Rozvadov"). V Rozvadově a v okolních pěti osadách žije 780 obyvatel.

"Původně tu byla škola, pak štáb pohraničníků," uvedl místostarosta. Obec chtěla před lety získat budovu od státu bezúplatně, ale ministerstvo vnitra vyhlásilo výběrové řízení, v němž kasino obec přeplatilo. Po dvou letech ji ale po dohodě prodalo obci spolu se sousedními garážemi za původní kupní cenu 4,5 milionu Kč.

"Kromě střechy, která se nemusela opravovat celá, se dělalo úplně všechno. Ještě máme nahoře půlku nevyužité půdy. Chceme ji upravit letos zhruba za 400 tisíc korun," uvedl. Měl by tam být šachový, střelecký nebo hasičský klub, ale zatím o ně mezi dětmi velký zájem není.

"V přízemí jsme přistavěli sál pro 130 lidí, jediný pro setkávání občanů,"uvedl Ábel. Schází se tam spolek žen Revitalky, které v obci pořádají Mikuláše a masopust, myslivci i všech 32 hasičů, kteří mají zatím sídlo v garážích pod úřadem.

Letos chce Rozvadov postavit novou požární zbrojnici za 11 milionů Kč. Zároveň chce zbourat starý obecní úřad a na jeho místě zvažuje stavbu zdravotního střediska nebo obchodu.

Obec bude letos dále pokračovat s instalací veřejného osvětlení s LED lampami. Od loňska už jsou na polovině Rozvadova a v osadě Rozcestí, což stálo tři miliony korun. Letos dá obec do lamp ve druhé polovině Rozvadova a v osadách Nové Domky a Diana šest milionů korun a na další rok jí zbudou Svatá Kateřina a Milíře. "Chceme mít úplně všechno v ledkách," řekl Ábel. Na řadě míst jsou lampy i s 250wattovými žárovkami, přičemž jedna nově instalovaná LED lampa má spotřebu 30 W. Obec tak výrazně uspoří.

Autoři | Foto [[File:Waidhaus Autobahn Rozvadov Roßhaupt O 2009 b.jpg|Waidhaus Autobahn Rozvadov Roßhaupt O 2009 b]]

Štítky ČR, správa, stavby, obce, Plzeňský, Rozvadov, obecní úřad, lampa, masopust

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvadov přestavěl budovu bývalého štábu na sály a obecní úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.